Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

24 mins read

Με μια παράταιρη κίνηση από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, η οποία κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά των δύο συμφωνιών, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών που έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο όσον αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ.  

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κώστας Χήτας υποστήριξε ότι οι συμφωνίες εκχωρούν κυριαρχία και ότι παραβιάζεται η αρχή της αμοιβαιότητας λόγω της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζεται σε ελληνικά νησιά. «Είναι ετεροβαρείς κατά της Ελλάδας οι συμφωνίες», είπε ο κ. Χήτας. 

Τα επιχειρήματα της Ελληνικής Λύσης αποδοκιμάστηκαν σχεδόν από όλα τα κόμματα, τα οποία και απέρριψαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝ.ΑΛ): «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κρατήσει καθόλου η συζήτηση. Έχουμε δείξει ότι σεβόμαστε την Ελληνική Λύση αλλά εκτιμώ ότι δεν συνεισφέρουν σήμερα ούτε στη συζήτηση ούτε εθνικά. Τα κράτη όταν κάνουν συμφωνίες προσέρχονται ως ελεύθερα κράτη. Εκτός θέματος η ένσταση σε ό,τι  αφορά  μη συνταγματικότητα. Είμαστε υπέρ του να απορριφθεί αυτή η ένσταση»

Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ): «Δεν επιθυμούμε να μιλήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Θα τοποθετηθούμε για όλα συνολικά στις κανονικές ομιλίες μας»

Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Η ένσταση βασίζεται σε εσφαλμένη προϋπόθεση. Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 28 παρ 3. Δεν περιορίζουμε την κυριαρχία μας εδώ»

Τάσος Χατζηβασιλείου (ΝΔ): «Η ένσταση δεν ευσταθεί. Η συζήτηση γίνεται με βάση την παρ 3 του άρθρου 28. Δεν έχουμε περιορισμό εθνικής κυριαρχίας. Η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν έχει να κάνει με κυριαρχία. Δικαιώματα ενεργοποιούμε ,δεν παραχωρούμε κάτι. Νομικά έωλη και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού η ένσταση»

Νίκος Δένδιας (Υπουργός Εξωτερικών): «Πρόκειται για πρόδηλο νομικό σφάλμα. Το άρθρο 28 παρ.3 δεν βρίσκει εδώ καμία εφαρμογή. Παρακαλώ σε θέματα τόσο σοβαρά καλό να γίνεται επαρκής ανάλυση των διατάξεων πριν τις επικαλεστεί κανείς.»

Αμέσως μετά την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων 

Ο εισηγητής της νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι με τις δύο συμφωνίες η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες δεκαετιών και αποδεικνύει εμπράκτως ότι εφαρμόζει μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης στη βάση του διεθνούς δικαίου και μόνο.

«Η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση. Δημιουργεί ισχυρά νομικά κεκτημένα ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής αρχών που βασίζεται στην διεθνή νομιμότητα και μόνο. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο υπέγραψε   δύο επωφελείς συμφωνίες επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ανέδειξε την χώρα σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και έδειξε το δρόμο για το πως διευθετούνται διμερείς εκκρεμότητες με διαπραγμάτευση με καλή πίστη και με  εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων χωρίς απειλές και χωρίς εκβιασμούς. 

Η Ελλάδα σήμερα αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει την δικαιοδοσία και τα δικαιώματα της, με τις συμφωνίες αυτές εξασφαλίζεται ότι τα νησιά μας διαθέτουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η έλληνοιταλική συμφωνία αποτέλεσε την αρχή και έδωσε το έναυσμα ενώ η ελληνοαιγυπτιακή αποκαθιστά σιγά σιγά την τάξη στην ανατολική Μεσόγειο. Με τις παρούσες συνθήκες , με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα οι δύο συμφωνίες εξασφαλίζουν για τη χώρα πολύ περισσότερα πράγματα από  όσα ρητώς  περιγραφών στέλνουν παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ήρεμη δύναμη, μια δύναμη που δεν επικαλείται απλώς το διεθνές δίκαιο αλλά αποδεικνύει ότι μπορεί να το αξιοποιεί για να κατοχυρώνει στην πράξη τα δικά της δικαιώματα.»

Facebook Comments