ΑρχικήΠολιτικήΆρχισαν τα όργανα - Κριτική εκ των έσω στον Τσίπρα-Συμβουλές και «μαχαιρώματα»

Άρχισαν τα όργανα – Κριτική εκ των έσω στον Τσίπρα-Συμβουλές και «μαχαιρώματα»

Σπαρμένη με κριτική, συμβουλές και «μαχαιρώματα» φαίνεται πως είναι η πορεία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και παράλληλα έχει το βλέμμα στραμμένο στην εσωκομματική κριτική.

Ήδη, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουν την θέση τους απέναντι στην ηγεσία του κόμματος με άρθρα προβληματισμού και δηλώσεις.

 

Πυρά Φίλη σε Τσίπρα

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» («Με αριστερό ριζοσπαστισμό θα κερδίσουμε τις εκλογές»), ο Νίκος Φίλης έστειλε μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα, προειδοποιώντας ότι η επερχόμενη εκλογική μάχη θα είναι σκληρή.

Όπως γράφει:

«Οι ιδέες του ριζοσπαστισμού, δεξιού ή αριστερού, θα αναμετρηθούν και θα καθορίσουν την τελική διέξοδο σε όλα τα επίπεδα. Θα καθορίσουν τη ζωή δύο, τριών γενεών. Το γνωρίζει καλά η ακραία ριζοσπαστική Δεξιά, που τροποποιεί όλο και πιο επιθετικά την ταυτότητά της, επιζητώντας την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία. Καιρός να το αντιληφθούμε και εμείς.

Συμβιβασμοί ”παραδοσιακού τύπου” και δήθεν ”κεντρώες λύσεις” στο έδαφος της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, όπως στη δεκαετία του 1990, δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Μετά την κατάρρευση του 1989 έχει μετατοπιστεί ο άξονας των εξελίξεων τόσο δεξιά, που οι δυνάμεις του Κέντρου λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις ως τμήμα του ενιαίου ”κόμματος” του κεφαλαίου, σε βάρος της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους και των πολιτικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

«Οπου αριστερές δυνάμεις, όπως στην Ιταλία και αλλού, επιχείρησαν κεντρώες προσαρμογές, βαπτισμένες “ρεαλιστικές” για να “αρέσουν” στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αποκόπηκαν από το κοινό τους, έχασαν εκλογικά, απέτυχαν, εξαφανίστηκαν, και ως μόνο μετρήσιμο αποτέλεσμα έστειλαν λαϊκό κόσμο προς τα Δεξιά» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, και ασκεί έντονη κριτική κατά του κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «ενώ τα διεθνή και τα εγχώρια παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά, βλέπουμε σπέρματα αυτής της αντίληψης και στα δικά μας “χωράφια”».

Ενδιαφέρον προκαλεί η ευθεία επίθεση που εξαπολύει -χωρίς να τους κατονομάζει- στο δίδυμο Τσίπρα-Πολάκη για την πανδημία, κάνοντας λόγο για «υπόκλιση σε ανορθολογισμούς απέναντι στην πανδημία και τα εμβόλια», ενώ κατακεραυνώνει βασικές πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα, γράφοντας για «αντιλήψεις “πατριωτικές”, που φλερτάρουν με άξονες και αντιάξονες στην περιοχή, φλερτ με όσους εισηγούνται πολιτικές υπερεξοπλισμών και στρατιωτικής ισχύος τύπου Ισραήλ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο προσφυγικό, συνέχεια επιλογών και δεσμεύσεων της μνημονιακής περιόδου, όπως στη φορολογία, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στο τραπεζικό σύστημα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Ελληνικό, στη Fraport».

Ο κ. Φίλης γράφει ότι αυτές οι προσαρμογές που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ «θολώνουν τη φυσιογνωμία του, εμποδίζουν τη διεύρυνση στον πραγματικό κόσμο, τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και τη νεολαία και εντέλει αυτές είναι που τον εμποδίζουν να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης».

Ειδικότερα για την πρόθεση του κ. Τσίπρα να συντηρεί το σενάριο της συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25, ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι «ακόμα κι αν κάποιοι βλέπουν τη συγκυρία “εκλογίστικα”, ας έχουν υπόψη ότι το Κέντρο, εξαιτίας της κοινωνικής πόλωσης και της κατάρρευσης των μεσαίων στρωμάτων, συνιστά πλέον έναν τόπο κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά άγονο». Τάσσεται μάλιστα κατά της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο και βάλλει ανοικτά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η είσοδος στελεχών από άλλους χώρους, η προσπάθεια να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Κέντρο είναι ο τρόπος για να ενισχύσει ο κ. Τσίπρας τον ρόλο του «ως μόνου εξισορροπητικού παράγοντα».

«Είναι άλλο η επιθυμητή, ιδιαιτέρως λόγω απλής αναλογικής, συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης στη διακυβέρνηση του τόπου και άλλο η επιδίωξη να εκφραστούν μονοκομματικά παράταιρες, αλλά και στερούμενες κοινωνικού αποτυπώματος, δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, επιχειρώντας την επαναφορά συνιστωσών με αποκλίνοντα πολλές φορές ιδεολογικά και πολιτικά σχέδια, ενισχύεται -αντικειμενικά- ο ρόλος του ”αρχηγού της παράταξης” ως του μόνου εξισορροπητικού παράγοντα, με αναπόφευκτη την υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας», γράφει.

 

Βερναρδάκης: «Ο Τσίπρας να κάνει μια μεγάλη πολιτική αγκαλιά στον Ανδρουλάκη»

Την πεποίθηση ότι δεν έχει πείσει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία πως έχει να προτείνει κάτι καλύτερο απέναντι σε αυτό που ζούμε και για αυτό  πέφτει στις δημοσκοπήσεις εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και 91,6 , είπε ότι η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «θολή».

Επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέλει πολύ δουλειά, με πολλές γωνίες, με ρεαλισμό και ριζοσπαστισμό και με μια συμπεριληπτικότητα», στοιχεία «που λείπουν για να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα. Έχει ιδέες, αλλά δεν κάνει τομές».

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει υπόψιν το σύνολο των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην πολιτική, θα περιορίσει το εύρος της απήχησής του και αυτό αργότερα θα έχει τις δικές του επιπτώσεις. Ούτε στο οργανωτικό πεδίο έχει καταφέρει να φτιάξει ένα μοντέλο κόμματος που να είναι πολύ συμπεριληπτικό και ταυτόχρονα “καθαρό”. Έχει ένα έλλειμμα ακόμα, το οποίο συνίσταται στην αντίφαση ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να θέλει να δώσει μια ώθηση στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις ευθύνες του σε σχέση με τη δική του διακυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Άρα εδώ υπάρχει μια “θολή” εικόνα που παρεισφρέει και σήμερα στις θέσεις του οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες “γωνίες” και ταυτόχρονα στο οργανωτικό και κοινωνικό κομμάτι να γίνει πολύ πιο συμπεριληπτικό και μαζικό κόμμα. Να έχει τη δυνατότητα άρθρωσης μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός.

Εξήγησε ότι «δεν είναι πάντοτε απολύτως καθαρή» η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές απαιτούνται στην κοινωνία και ποια είναι τα υποκείμενα αυτών των αλλαγών. «Είναι έλλειμα αντικειμενικό που αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς., το πώς μετέρχονται διαδικασιών και προτάσεων που μπορούν να δώσουν μια ελπίδα», πρόσθεσε.

«Ο Τσίπρας να κάνει μια μεγάλη πολιτική αγκαλιά στον Ανδρουλάκη»

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτιμήσει πολύ σοβαρά τη διαδικασία εκλογές νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους» και υπογραμμίζοντας πως πρέπει αυτές να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν «στον πολιτικό του λόγο, στις οργανωτικές του αντιλήψεις και στις κυβερνητικές προοπτικές», καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συμπεριφερθεί μια «πολιτική μεγάλη αγκαλιά» στον Νίκο Ανδρουλάκη, που είναι και 5 χρόνια νεότερός του,  με την οποία να τον καλεί «σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος» και στη συνέχεια να υπάρχει αξιολόγηση και του νέου αρχηγού, «εάν είναι βέβαια αυτός ο νέος πρόεδρος»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πάντως, ότι «δεν θα έχουμε απότομες στροφές, δεν θα υπάρξει μι αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών». Χαρακτήρισε πολύ φυσιολογική τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, «από την άποψη ότι είναι λογικό για τον συγκεκριμένο χώρο να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός», με ένα νέο πρόσωπο που «δεν αναπαράγει αντιθέσεις που συμβολοποιούνται σε πρόσωπα, μιας παλιάς ατζέντας, προ δεκαετίας. Είναι ένα νέο πρόσωπο. Να δούμε τι θα γίνει και στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χάσει».

Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, «μένει να αποδειχθεί εάν το ΚΙΝΑΛ καταφέρει να αναπτυχθεί ή να συρρικνωθεί», καθώς δεν είναι μόνο θέμα αλλαγής προσώπων, από τη στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να βρουν τη φυσιογνωμία που τους έδινε μεγάλο εύρος τα κόμματα «που αφυδάτωσαν τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό  και σοσιαλδημοκρατικό τους χαρακτήρα και έγιναν υποστηρίγματα μια πολύ σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη».

«Δεν είναι εύκολη δουλειά, προϋποθέτει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει ένα σαφές κοινωνικό στίγμα, πολιτικό, στρατηγικό, για τα επόμενο χρόνια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το καταφέρει, καθώς κληρονομεί ένα κόμμα με συγκεκριμένη διαδρομή», σημείωσε.

Ειδικά για το ΚΙΝΑΛ προέβλεψε ότι ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει κάπως τα ποσοστά του, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψει την κατάσταση. «Με τα δεδομένα, τα στοιχεία τις διεργασίες είναι απίθανο, πάρα πολύ δύσκολο να φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο 15%. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι τα όποια άτυπα κοινωνικά συμβόλαια έχουν ήδη διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ανατραπούν», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι αριστερίστικο κόμμα»

Ο πρώην υπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν πρέπει να είναι ένα αριστερίστικο κόμμα, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να χάσει την όποια δυναμική του και τον όποιο κοινωνικό ριζοσπαστισμό, όχι γιατί είναι θέσφατο, αλλά διότι οι κοινωνίες διαμορφώνουν προωθητικά σχέδια όταν κατά κάποιο τρόπο είναι δυναμικές.

Τόνισε ότι η «εξέγερση του 2008 η οποία λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε, ήταν μια αντανάκλαση μιας κοινωνικής κατάστασης την οποία την είδαμε πρώτη φορά να ξεχύνεται και μετά από 4 χρόνια είχαμε μια συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Το 2008 ήταν το αίτημα μιας γενιάς που είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει δικαιώματα και προοπτικές. Δεν είναι πίσω μας, είναι και μπροστά μας, γιατί δυστυχώς υπάρχουν τα ίδια αιτήματα, είναι χειρότερα τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Βαλντέν: «Δυσκολεύομαι, να δω ένα σχήμα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτά τη δεδηλωμένη στην επόμενη Βουλή»

Σε μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε το αριστερό περιοδικό «Εποχή», το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν,  δείχνει να διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το ζήτημα της κυβερνητικής μας πρότασης είναι πιο σύνθετο. Ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να πείθει πως θα την κατακτήσει, καθώς οι δυνητικοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται να το δουν στην κυβέρνηση, όχι να κάνει ιδεολογικές διακηρύξεις. Αυτό εξηγεί και δικαιολογεί έναν ορισμένο «βολονταρισμό»: «θα είμαστε πρώτο κόμμα» διακηρύσσουν πάντα οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις, ακόμη και όταν οι πιθανότητες γι’ αυτό είναι μικρές. Ορθώς βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρωτιά. Η φιλοδοξία του δεν είναι εξάλλου εξωπραγματική. Πολλά μπορούν να συμβούν την προσεχή περίοδο και (εφ’ όσον «βοηθήσουμε» και εμείς) οι σημερινοί συσχετισμοί μπορούν να ανατραπούν.

Δυσκολότερα, όμως, κατανοεί κανείς πώς ο Τσίπρας θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τις εκλογές με απλή αναλογική. Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να έχουμε ανοικτή πρόταση («απλωμένο το χέρι») προς όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Εκτιμώ ακόμη και πως, ανάλογα με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, δεν αποκλείεται μια συνεργασία με αυτό. Δυσκολεύομαι, όμως, να δω ένα σχήμα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτά τη δεδηλωμένη στην επόμενη Βουλή. Όταν, λοιπόν, ο Τσίπρας διακηρύσσει με απόλυτη βεβαιότητα πως αυτό θα συμβεί, χωρίς μάλιστα να εξηγεί πώς, φοβάμαι πως πλήττεται η αξιοπιστία μας. Πολλοί θα θυμηθούν τα περί «σχισίματος των μνημονίων». Προτιμότερο θα ήταν, νομίζω, να διακηρύσσουμε μεν τον στόχο για προοδευτική κυβέρνηση, να περιλαμβάνουμε όμως στο μήνυμά μας και την πιθανότητα αυτό να συμβεί αργότερα. Ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να παραλύει στη σκέψη ότι ίσως μείνει ακόμη λίγο καιρό στην αντιπολίτευση. Ούτε να καλλιεργεί την αντίληψη του «πάση θυσία» στην κυβέρνηση, ανεξαρτήτως συγκυρίας, γραμμής και συμμάχων.

 

Λακόπουλος: «Στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχασε ο Τσίπρας»!

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα και υποστηρικτής του, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία βγάζει ένα εντελώς αρνητικό συμπέρασμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως έγραψε σε άρθρο του στο ieidiseis:

“Το κόστος μεταφέρεται όπως είναι φυσικό στο πρόσωπο του ηγέτη. Από αυτή την άποψη η μεγάλη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του ΚΙΝΑΛ συνιστά αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς ότι τους εκπροσωπεί αυθεντικά.

Αν εξακολουθούσε να εμπνέει και να εκπροσωπεί αυτούς τους πολίτες, τουλάχιστον με την αρχική αξιοπιστία, δεν θα είχαν λόγο να στραφούν σε άλλες δυνάμεις.

Ούτε να εκφράσουν διάθεση επαναπατρισμού στο ΠΑΣΟΚ- αν έχει για πολλούς και αυτή την έννοια η προσέλευση στις κάλπες.

Από αυτή την άποψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ από ότι ο επόμενος αρχηγός του.

Δεν συμμετείχε στις εκλογές, αλλά είναι οιονεί ηττημένος ,με βάση την προσέλευση…”

 

Σκουρλέτης: « Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σημειωτόν»

Την άποψη ότι η πανδημία έχει λειτουργήσει ως ένα «επιβραδυντικό υλικό» σε σχέση με τις πολιτικές διεργασίες, εξέφρασε πριν λίγες ημέρες ο Πάνος Σκουρλέτης κληθείς να σχολιάσει τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοσκοπήσεις.

«Έχουμε μία μεγάλη, ποιοτική, αισθητή υποχώρηση σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες που αφορούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και από την άλλη, θα μπορούσε να πει κανείς, τελείως σχηματικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινείται σημειωτόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

 

Κούλογλου για Ανδρουλάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ανταγωνιστή

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με άρθρο του στην ιστοσελίδα TVXS, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «εφάρμοσε με επιτυχία μια μέθοδο που είχε πρώτος χρησιμοποιήσει στο ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης: την τακτική της πάπιας, που φαίνεται ακίνητη αλλά δουλεύει συνεχώς τα πόδια της κάτω από το νερό».

Σημειώνει ότι «ο νικητής του πρώτου γύρου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αθόρυβα και μεθοδικά τα προηγούμενα χρόνια, έφτιαξε έναν δικό του μηχανισμό σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας τις επαφές του από την εποχή που ήταν γραμματέας του κόμματος. Χωρίς φωνασκίες και κρατώντας χαμηλό προφίλ, αξιοποίησε το νεαρό της ηλικίας του και το άφθαρτο της πολιτικής του καριέρας, χτίζοντας ένα συναινετικό προφίλ. Πολλοί τον βρήκαν άνοστο στο τηλεοπτικό debate, αλλά οι κεντρώοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που τον ψήφισαν ήθελαν ακριβώς αυτό: κάποιον νέο, που αποφεύγει τις κοκορομαχίες και δεν κλείνει ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά».