Β.Κικίλιας: Μικρές νίκες για την καθημερινότητα – Οι επενδύσεις μπορούν να μοχλεύσουν την οικονομία

29 mins read

Για «μικρές νίκες», προς την κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη που επισκέπτεται το Σύστημα Υγείας, μίλησε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Εconomist, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στην προσπάθεια αυτή, όπως τόνισε, πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της Υγείας. Μίλησε επίσης για «σταθερά βήματα» σε «αγαστή» συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τα διεθνή φόρα.
«Το υπουργείο Υγείας είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με τα πανεπιστήμια, προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη και στον τομέα της Υγείας προς όφελος του πολίτη», πρόσθεσε, κάτι που όπως επισήμανε «μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και να αποτρέψει κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες της υγείας να φεύγουν στο εξωτερικό».
Από την άλλη τόνισε, στην Ελλάδα υπάρχει μια ευκαιρία για τους διεθνείς επενδυτές, σημείωσε και ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει και στο χώρο της υγείας. «Στόχος της κυβέρνησης είναι αποποινικοποιήσει το κέρδος αρκεί να πληρώνονται οι φόροι και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Κοστέλο, ότι θα διαπραγματευτούν τον προϋπολογισμό της υγείας και σημείωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα, ποτέ οι θεσμοί δεν προσδιόρισαν τι είδους μεταρρυθμίσεις θα κάνει η Ελλάδα. Πάντα εμείς επιλέγουμε το μείγμα των μέτρων και τώρα είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον τρόπο που θα βοηθήσουν τη χώρα.
Αποφεύγοντας να αναφερθεί στο περιεχόμενο των προγραμματικών για το υπουργείο Υγείας, σημείωσε, «το υπουργείο Υγείας από υπουργείο απόγνωσης, θέλουμε να το κάνουμε υπουργείο Ελπίδας».
Ομιλία στο Συνέδριο του Economist
Κυρίες και Κύριοι,
Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εξελίσσεται, μεταλλάσσεται, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι το παιχνίδι παίζεται με όρους του χθες.
Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει ακόμα απορροφήσει τα τεχνολογικά άλματα που λαμβάνουν χώρα σήμερα και θα καθορίσουν τη ζωή μας τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η τεχνητή νοημοσύνη, τα UAV (drones)και το 3D printing είναι οι τομές του αύριο στο σήμερα και αφορούν όπως πάντα, πρωτίστως, την Ασφάλεια.
Την ασφάλεια της πληροφορίας, της επικοινωνίας, των παραμετροποιημένων στοιχείων και προφανώς την ασφάλεια των πτήσεων.
Την ασφάλεια του διαδικτύου, την Εθνική Ασφάλεια των χωρών και των συμμαχιών.
Το πιστεύετε ή όχι, αφορά τελικά την ασφάλεια του πλανήτη μας.
Έχει γίνει πολύ συζήτηση για τη χρήση τέτοιων στρατηγικών όπλων, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δημιουργούν προϋποθέσεις για την κυριαρχία στο διαδίκτυο και όχι μόνο, αλλά βεβαίως και τη δυνατότητα παρέμβασης σε κρίσιμες αποφάσεις, στις εκλογές, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Συνοπτικά, σε ότι αφορά την Ευρώπη, της οποίας, προνομιακό γεωστρατηγικό μέρος είναι η Ελλάδα, θέλω να επισημάνω τα εξής:
Η διεθνής τρομοκρατία δε γνωρίζει σύνορα, είναι παρούσα, δυστυχώς, στη Γηραιά Ήπειρο και δημιουργεί χάος, τυφλή βία και άδικους θανάτους. Είναι ανάγκη, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, μια ενιαία και συνολική εφαρμοσμένη στρατηγική ασφάλεια και άμυνας στην Ευρώπη. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας δε μπορεί παρά να είναι στην καρδιά αυτής της πολιτικής.
Η αποδοχή πρωτοκόλλων ασφάλειας, καναλιών επικοινωνίας και δικλείδων ασφαλείας μεταξύ εταίρων, συμμάχων και φίλων. Κάτι που είναι επιβεβλημένο να γίνει και μεταξύ χωρών που έχουν καταγεγραμμένες διαφορές και αντίθετα συμφέροντα. Στην εποχή της πυρηνικής τεχνολογίας, κάθε λάθος κοστίζει ακριβά και είναι μη αναστρέψιμο. Η βαλβίδα ασφαλείας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων και των θερμών επεισοδίων, διασφαλίζει κατά το δυνατόν, ότι στο τέλος, δε θα πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε όλοι πάνω.
Οι ηθικοί φραγμοί στο που και πως χρησιμοποιείται η τεχνολογία -ενδεικτικά αναφέρω: πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, fake news, δολιοφθορές κτλ- είναι μια μεγάλη πρόκληση η οποία πηγαίνει μαζί με την δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Είναι ευρέως γνωστό ότι προκειμένου να υπάρχουν επενδύσεις και άρα συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και άνοδο του βιοτικού επιπέδου ενός λαού, η Ασφάλεια είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη.
Εμείς στην Ελλάδα, το σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, βρισκόμαστε σε κρίση με περιοριστικές οικονομικές πολιτικές τα τελευταία 9 χρόνια.
Για αυτό χρειαζόμαστε και δουλεύουμε και για τα τρία: Ασφάλεια, Επενδύσεις και Ανάπτυξη.
Σας ευχαριστώ. 
Διαβάστε περισσότερα στο Marketnews.gr

Facebook Comments

Τελευταία Νέα