Βαβέλ ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί υποχώρησε ο Τσίπρας στο Πειθαρχικό- Μισό mea culpa από Τσακαλώτο

35 mins read

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ακολούθησε τον δρόμο των ισορροπιών, ρίχνοντας από την αρχική του εισήγηση κιόλας τους τόνους, μαζί με γέφυρες συνεννόησης με την άλλη πλευρά.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμενόταν θυελλώδης, κύλησε, όμως, σε ήρεμο κλίμα. 
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η εισηγητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία Δημήτρης Τζανακόπουλος και Όλγα Γεροβασίλη, ως Γραμματείς του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναλαμβάνουν να διαφυλάττουν την πολιτική γραμμή και να καλούν σε εξηγήσεις όσους παρεκκλίνουν από τις συλλογικές αποφάσεις. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω την αρχική εισήγηση για σύσταση τετραμελούς πειθαρχικού οργάνου, πριν προλάβουν να εκφραστούν οι αντιδράσεις που είχαν προκληθεί.
Ο διάλογος Τσίπρα – Τσακαλώτου
Μοναδικό κρεσέντο στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε η στιχομυθία που αντάλλαξαν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πρόσωπο των ημερών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο πρώην υπουργός έσφαλε, όπως και η κ. Τζάκρη, μόνο που στην περίπτωση Τσακαλώτου, η παρέμβασή του ήταν άλλης πολιτικής βαρύτητας. 
Σηκώνοντας το γάντι, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να αποδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο τρόπος και η χρονική στιγμή της δήλωσής του, αλλά επισήμανε πως αυτή είχε αναδειχθεί ήδη από… κέντρα, πριν την αναδείξει η ΝΔ.
Χωρίς να επιμείνουν περισσότερο «κανονιστικά» σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου «φωτογράφισαν» χθες (χωρίς να τον κατονομάσουν) και τη διπλή πλέον επαγγελματική ενασχόληση του Ευρωβουλευτή, του κόμματος, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος παρουσιάζει στο εξής τηλεπαιχνίδι σε καθημερινή βάση.
Παρά τις εσωκομματικές ενστάσεις, ως συγκολλητική ουσία της εκεχειρίας αναδεικνύεται η «νέα συγκυρία», καθώς «οι οικονομικές και υγειονομικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου όπως και οι εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα συγκυρία» εκτίμησε χθες το ανώτατο κομματικό όργανο, στην πολιτική απόφασή του.
Μπήκαν και άλλα ζητήματα στο τραπέζι
Αναφορικά με την υπόλοιπη συζήτηση σημειώνεται η παρέμβαση στελεχών των 53+, οι οποίοι έθεσαν ξανά το ζήτημα της εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων ορισμένων βουλευτών που αρνούνται να καταβάλουν το συμφωνημένο μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης στο ταμείο του κόμματος. Στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπήρξε ο αντίλογος περί δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και δυσχερειών ορισμένων βουλευτών, με το ζήτημα να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Παράλληλα, έγινε και οργανωτική συζήτηση με στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας να επαναφέρουν το ζήτημα της ποσόστωσης της συμμετοχής των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στα όργανα. Αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε απόφαση στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για ποσόστωση 20%, χθες επανήλθε η πρόταση για αυξημένη συμμετοχή των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η επαναφορά του ζητήματος προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων μελών του σώματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει και να προτείνει να συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση η συζήτηση.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι διαφορές ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να υφίστανται, όμως στην παρούσα φάση επιλέχθηκε η «ανακωχή», καθώς άπαντες συνειδητοποιούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει την πολυτέλεια της διαιώνισης μιας εσωκομματικής εσωστρέφειας. Άλλωστε, αυτό υπογραμμίστηκε στις παρεμβάσεις αρκετών στελεχών ως ένας από τους λόγους που ενώ δημοσκοπικά καταγράφεται κυβερνητική φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και ποσοτικά.
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Η εξάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ασχολήθηκε και με την πολιτική συγκυρία. Στην απόφαση δέκα σημείων που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες» «για την έξαρση της υγειονομικής κρίσης που πριν βγει ο Σεπτέμβριος έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στα όρια της».
Παράλληλα, σημειώνεται, ότι «ενώ η κοινωνία έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την προεξοφλημένη από τους επιστήμονες δεύτερη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι απλώς αδράνησε, αλλά με τις παρεμβάσεις και τις επιλογές της έκανε τα πράγματα χειρότερα. Στον τομέα της υγείας δεν προετοίμασε το ΕΣΥ για τις αυξημένες ανάγκες, δεν αύξησε τον αριθμό των ΜΕΘ, δεν προσέλαβε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό».
Τέλος, αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και στρατηγική μειώνοντας κάθε μέρα που περνά την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας», ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «η επίσκεψη Πομπέο εντείνει παρά αμβλύνει την εκτίμηση μας ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το δόγμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αντικαθιστώντας το με το δόγμα του «προβλέψιμου συμμάχου» και δεν φαίνεται να διασφαλίζει ουσιαστική στήριξη απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα».

Facebook Comments