Βαρβιτσιώτης: «Με την Ιταλία όχι μόνο δεν παραχωρήθηκε κυριαρχία, αλλά αντίθετα κατοχυρώθηκε»

19 mins read

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Evening Report με τον Γ. Κουβαρά, αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Αρχικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης «Κατ’ αρχάς να πούμε πως αυτό που έγινε χθες είναι ένα βήμα που περιμέναμε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν γινόταν για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν είτε με μεγιστοποίηση των δικών μας απαιτήσεων είτε με ιδεοληψίες μας».

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, είπε «Διάβασα την ανάρτηση του κ. Κοτζιά και διαβάζω και διάφορα sites που λένε ότι ‘’Ελλάδα περιορίστηκε’’, ‘’η Ελλάδα έχασε δικαιώματα’’. Και βεβαίως λένε όλοι αυτοί έχουμε εκχωρήσει και όλα τα δικαιώματα στους Ιταλούς ψαράδες, δικαιώματα που δεν είχαν στο παρελθόν».

Τόνισε «η συμφωνία λέει ότι η ΑΟΖ μας οριοθετείται στη γραμμή που είχε οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα μας το 1977, δηλαδή ό,τι είχαμε σαν υφαλοκρηπίδα το έχουμε πλέον και από τον βυθό της θάλασσας έως την επιφάνεια».

Και πρόσθεσε «το δεύτερο που λέει σε σχέση με τους ψαράδες είναι ότι οι Ιταλοί ψαράδες δεν θα απολαμβάνουν κανένα περισσότερο ή λιγότερο δικαίωμα, απ’ όσα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε.», διευκρινίζοντας ότι «πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πράγματα περιορίζουν τον ορίζοντα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία πρέπει να κινηθεί ανάμεσα σε αυτό το οποίο είναι εφικτό να γίνει και σε αυτό που θα θέλαμε μαξιμαλιστικά να έχουμε».

Παράλληλα, επανερχόμενος στην ανάρτηση του κ. Κοτζιά, ανάφερε «οφείλω να απαντήσω σε όσους ασκούν κριτική και ‘λεγαν ότι ήταν έτοιμοι να υπογράψουν την συμφωνία με την Ιταλία, αλλά ‘’δυστυχώς τελείωσε η 5χρονη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, να τους θυμίσω ότι από τις προηγούμενες ιταλικές εκλογές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν ήθελε να φωτογραφηθεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Σαλβίνι, διέκοψε τις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, τις οποιεσδήποτε διμερείς σχέσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δραματικά η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, η οποία φαντάζομαι και οι ίδιοι θα ήθελαν να προχωρήσουν».

Απαντώντας στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι «δεν προχώρησε η συμφωνία, γιατί θα αντιδρούσε η τότε αντιπολίτευση», με τον κ. Βαρβιτσιώτη να σχολιάζει «μάλλον αυτός που αντιδρούσε, ήταν ο κ Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος γιατί επέλεξε τον κ. Κοτζιά για πέντε χρόνια να είναι υπουργός Εξωτερικών, οποίος φάνηκε εξαιρετικά γαλαντόμος στους βόρειους γείτονες μας, την Βόρεια Μακεδονία, στο γλωσσικό θέμα, για το οποίο θα μπορούσε να είχε έρθει σε συμφωνία με τους Βουλγάρους ώστε διευθετηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο. Ωστόσο, ήταν εξαιρετικά αυστηρός στους Ιταλούς , οι οποίοι είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, ένας από τους πυλώνες της Ε.Ε.».

Facebook Comments