Βγάζουν στη «βιτρίνα» τις παροχές – Aφήνουν στην «ντουλάπα» το λογαριασμό

15 mins read

Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν καμία χάρη στην κυβέρνηση και η όποια δημοσκοπική ανάνηψη μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς ιδίως ως προς την οικονομία, χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Τσίπρα προ ημερών ότι πλέον από την Ελλάδα ακούγονται μόνο καλά νέα, η εικονική πραγματικότητα δεν πείθει τους πολίτες.

Ο προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει παροχές όλων των ειδών, κάτι σαν το «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα». Ο μπαξές θα έχει από όλα. Και 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ταμεία και το νέο νόμο Κατσέλη –ότε και αν και εφόσον το εγκρίνει η τρόικα- αποκρύπτοντας επιμελέστατα τις γκρίζες ζώνες και διαρκείς ανακοινώσεις διαγωνισμών για χιλιάδες προσλήψεις και φυσικά δεκάδες διορισμούς κομματικών στελεχών τους εκ του παραθύρου.

Βάσει του σχεδιασμού η πρώτη δόση των αναδρομικών θα δοθεί σε συνταξιούχους και ίσως να νομοθετήσουν την επαναφορά δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεις, τα οποία βέβαια θα είναι ψαλιδισμένα και δεν θα ξεπερνούν ετησίως τα 400 με 500 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά τα ληξιπρόθεσμα προς εφορία και ταμεία αυξάνονται με ρυθμό 1 δισεκατομμύριο κάθε μήνα. Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων κωλυσιεργεί. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο μπήκε στο… αρχείο, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τους «μόνιμους» γενικούς γραμματείς των υπουργείων που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν παγώσει, ενώ επιδεινώνεται διαρκώς η οικονομική κατάσταση για μια σειρά δημόσιων οργανισμών όπως ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, ΕΒΖ. Η ανεργία μειώνεται, αλλά με μισθούς πείνας.
Μια στις δυο νέες προσλήψεις αφορούν σε συμβάσεις ελαστικής εργασίας με αποδοχές των 300 ευρώ. Και παρά τη «μικρή έξοδο» στις αγορές, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η προεκλογική παροχολογία και δεν υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τότε η ήδη ισχνή ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και άλλο.

Το Μαξίμου τα δίνει… όλα για να δημιουργήσει αυταπάτες νέου τύπου στους ψηφοφόρους αφήνοντας στην επόμενη κυβέρνηση μια ναρκοθετημένη οικονομική κατάσταση. Βάζει στη βιτρίνα τρία τέσσερα καλοραμμένα συνολάκια ενόψει εκλογικών διαδικασιών και αφήνει στην ντουλάπα έναν αβάσταχτο λογαριασμό που θα εμφανιστεί μετά εκλογών.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα