«Βόμβα» Κοντονή: Σκόπιμα έγινε η δωροδοκία πλημμέλημα για να μη γίνουν συγκεκριμένες δίκες

36 mins read

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο Action24 και την εκπομπή «Αντιθέσεις» έριξε νέες βόμβες για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.
Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για δόλια και σκόπιμη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, προκειμένου υποθέσεις που ήταν να εκδικαστούν προεκλογικά να τεθούν στο αρχείο.
«Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω», είπε ο κ. Κοντονής.
Και πρόσθεσε ότι «είχα πει ότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με αυτή την νομοθετική ρύθμιση και πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖ που ήρθε να κάνει κάθαρση να φέρνει αυτή την νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών».
Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν πρέπει κανένας να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ζήτησε η κυβέρνηση να καταθέσει όλα τα έγγραφα που αφορούν στη μεταγωγή του Κουφοντίνα στη Βουλή και από την πλευρά του απεργού πείνας να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
«Πρέπει να δοθεί μία διέξοδος και η διέξοδος που πρέπει να δοθεί με αξιοπρέπεια είναι η διέξοδος της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει ιερότερο αγαθό από την ανθρώπινη ζωή, αυτό δηλαδή που απεργός πείνας στερούσε από άλλους συνανθρώπους του. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα όσον αφορά στην απόφαση για μεταγωγή του Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού και αν έχουν γίνει όλα με το νόμιμο τρόπο. Θα μπορούσε και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να ζητηθεί κατάθεση όλων των εγγράφων για να ξέρουμε όλοι τι ακριβώς έχει γίνει», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
«Κάνω έκκληση ακόμα ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία για να προχωρήσει και η πλευρά του απεργού πείνας σε όλες εκείνες τις ανάγκες ενέργειες προκειμένου να προσφύγει κατά της απόφασης έτσι ώστε να βρεθεί χρόνος και να μην καταλήξουμε στο μοιραίο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κοντονής ανέφερε πως του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας θέλει να πάει στο πιο επιβαρυμένο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας που αυτή τη στιγμή είναι ο Κορυδαλλός και ανέφερε πως θα είναι τραγικό για όλη την κοινωνία να συμβεί το μοιραίο με τον απεργό πείνας.
«Μόνο του το μοιραίο είναι κάτι πολυ τραγικό για μια κοινωνία ότι κι αν ακολουθήσει είτε είναι έξαρση βίας είτε κρατική καταστολή είτε οτιδήποτε συμβεί θα βαραίνει όλους μας και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο όσοι έχουν μία δυνατότητα να λειτουργήσουν θα πρέπει να το πράξουν γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ του Κουφοντίνα στο Σύνταγμα, στις οποίες συμμετείχε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, o κ. Κοντονής ανέφερε πως αυτό ήταν λάθος.
«Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να διαδηλώσει ξεχωριστά, το να βρίσκεται μαζί με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους με τους οποίους δεν μας συνδέει απολύτως τίποτα και δεν αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο την μαζική και πολιτική πάλη είναι πρόβλημα που αυτοεγκλωβίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία ο ξάδερφος του κ. Τσίπρα προέβη σε δηλώσεις κατά εκείνων που πρώτοι είχαν πει τη γνώμη τους για τον Κουφοντίνα. Αυτές οι δηλώσεις είχαν ερμηνευθεί ως διερμηνεία των απόψεων του προέδρου. Τι έχει αλλάξει από τότε; Μπορεί η σημερινή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η σωστή, όμως αυτές οι συνεχείς οβιδιακές μεταμορφώσεις και αλλαγές γιατί γίνονται; Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε να διογκώνονται οι αντιδράσεις στην κοινωνία και μετέβαλε την στάση του στην συμφωνία των Πρεσπών;», είπε.
Αιχμηρός ήταν ο κ. Κοντονής και για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στον πρύτανη του ΑΠΘ που κάλεσε τον εισαγγελέα όταν έγινε κατάληψη στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι ο πρύτανης εφάρμοσε το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν ο πρύτανης διαπιστώσει ότι τελούνται αδικήματα στο χώρο ευθύνης του είχε υποχρέωση να καλέσει την αστυνομία, αλλιώς θα ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος. Ο νόμος δυνάμει του οποίου κινήθηκε ο πρύτανης είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που φτάνει υποκρισία επιτέλους. Eάν ο νόμος είναι κακός, κακώς τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν όμως ο νόμος είναι σωστός σωστά ενήργησε ο πρύτανης . Και νομίζω ότι ο νόμος είναι σωστός και τον ψήφισα και εγώ», ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής.
«Αυτός ο νόμος είναι το ανάχωμα να μην εγκατασταθεί η αστυνομική δύναμη στα ανώτατα ιδρύματα. Η αστυνομία έχει υποχρέωση να επεμβαίνει εφόσον καλείται όταν τελούνται αδικήματα στο χώρο του πανεπιστημίου και όχι να είναι εγκατεστημένη μονίμως στα πανεπιστήμια. Ο πρύτανης εφάρμοσε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον γίνονταν τα αδικήματα στο χώρο του πανεπιστημίου σωστά κάλεσε τον εισαγγελέα να επέμβει», κατέληξε.

Facebook Comments