ΑρχικήΠολιτικήΒουλή: Ψηφίζεται το ν/σ για τους απόδημους - Δύο νέους όρους θέτει...

Βουλή: Ψηφίζεται το ν/σ για τους απόδημους – Δύο νέους όρους θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια με τους εισηγητές των κομμάτων και με κλίμα ευρείας συναίνεσης, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του ν/σ. Αναμένεται να πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να υπερψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές ενώ αναμένεται όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, να το υπερψηφίσουν.

Δύο όρους έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου το κόμμα να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η στιγμή μπορεί να γίνει ιστορική, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε δύο βελτιώσεις, καθώς απόψε ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων: «Είναι πράγματι μία στιγμή που μπορεί να γίνει ιστορική εάν αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, με σεβασμό στην δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, το θέμα. Εμείς θέλουμε οι απόδημοι να έχουν φωνή, ψήφο και δικαίωμα του εκλέγεσθαι».

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις βελτιώσεις που έχουν ήδη γίνει και ζήτησε άλλες δύο, η πρώτη παρατήρηση αφορά στην ανανέωση των εκλογικών καταλόγων, για την οποία προβλέπεται δεκαετής διάρκεια, και η δεύτερη αφορά τη διακομματική συναίνεση.

«Δεν έχουμε προηγούμενο δεκαετούς διαρκείας εκλογικών καταλόγων, σημαίνει ότι η τριακονταπενταετία που έχουμε συμφωνήσει ως αποδεκτό περιορισμό θα γίνει τεσσερακονταπενταετία» σημείωσε για το ανώτατο χρονικό όριο των 35 ετών παραμονής στο εξωτερικό, προκειμένου ένας πολίτης να πληροί τα κριτήρια ώστε να ψηφίζει με την ψήφο των αποδήμων. «Τίθεται έτσι ένα ζήτημα αμφισβήτησης του πραγματικού δεσμού ως κριτήριο της ψήφου, όπως είναι συνταγματικά ορισμένο στο άρθρο 54 του Συντάγματος», είπε για την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων.

«Η δεύτερη ουσιώδης παρατήρηση μας είναι να υπάρξει δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της διακομματικής επιτροπής που συμφωνήθηκε, ως προς την άσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας του υπουργού», είπε για τη διακομματική συναίνεση.

«Οι αντίστοιχες συναινέσεις πρέπει να υπηρετηθούν με την ύπαρξη προηγούμενης γνώμης. Γενικευμένες εξουσιοδοτήσεις χωρίς προηγούμενη δέσμευση, προκαλούν προβλήματα συνταγματικότητας», σημείωσε.