Βουλή: Θα ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

13 mins read

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, όπως όλα δείχνουν, θα ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές, κάτι που θα αποτελέσει ιστορική στιγμή στα χρονικά της Βουλής.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς πέρα από τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν συμφωνήσει (πέραν της ΝΔ που το προτείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση), πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα το ψηφίσει και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, σε επικοινωνία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σήμερα το μεσημέρι, γνωστοποίησε την απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Έτσι, το νομοσχέδιο το οποίο θα περάσει από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, και για το οποίο έχει γίνει μακρά διαβούλευση, θα περάσει με 300 ψήφους.

Σήμερα κατατέθηκε και η διορθωτική πρόταση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο 54 που περιλαμβάνει και την παρατήρηση του ΚΚΕ το οποίο είχε ζητήσει να υπάρχει αναφορά στον πραγματικό δεσμό του εκλογέα με τη χώρα προκειμένου να ψηφίσει το άρθρο.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, «με το νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα, ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν».

Αναφορικά με το άρθρο για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση επέλεξε την υπογραφή 500.000 πολιτών προκειμένου να μπορούν να καταθέτουν έως δύο προτάσεις νόμου ανά κοινοβουλευτική περίοδο, προτάσεις νόμου στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του προέδρου παραπέμπονται για επεξεργασία στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στη συνέχεια εισάγονται υποχρεωτικά για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.

Όλες οι τελικές διορθώσεις σε μια σειρά άρθρων προς αναθεώρηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία είναι οι ακόλουθες:

 

Facebook Comments