Βουλή: Η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση της για την διαδικασία εκλογής του ΠτΔ

9 mins read

Η ΝΔ κατέθεσε και επίσημα, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, την πρόταση της για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς σήμερα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 32.

Η Νέα δημοκρατία, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, επιμένει στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου έτσι να αποσυνδεθεί η εκλογή του προέδρου από την διάλυση της βουλής, εφόσον στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες που απαιτούνται 200 ψήφοι στις δύο πρώτες και 180 στη δεύτερη, δεν εκλεγεί ΠτΔ.

Με βάση λοιπόν την πρόταση της ΝΔ, αν στην τρίτη ψηφοφορία, υπάρχουν δύο υποψήφιοι και δεν επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, μετά από πέντε ημέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο υποψηφίων που πλειοψήφησαν και πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφους.

Αν υπάρξει περίπτωση ισοψηφίας των δύο υποψηφίων Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας και σε εκείνη την ψηφοφορία θα γίνεται κλήρωση.

Βέβαια, βουλευτές της ΝΔ, που μετέχουν στη επιτροπή, σημείωσαν πως, επειδή από το κείμενο της πρότασης και την αναφορά περί σχετικής πλειοψηφίας, δεν προκύπτει ο αριθμός 151 επειδή η σχετική πλειοψηφία μπορεί να είναι και λιγότεροι βουλευτές, γι αυτό και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοτεχνική διόρθωση που θα αναφέρεται ακριβώς στους 151 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ στην 4η ψηφοφορία.

Facebook Comments