ΑρχικήΠολιτικήΧαμός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Διαξιφισμοί, εντάσεις και αποπομπές

Χαμός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Διαξιφισμοί, εντάσεις και αποπομπές

Ένταση επικράτησε κατά τη χθεσινή ημέρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη και του προεδρείου. «Αυτό που είναι να το πω, θα το πω» ανέφερε ο Γ. Αδαμίδης, με το προεδρείο να απαντά «τότε να μετρήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τσαμπουκάς».

«Σύντροφε σε παρακαλώ πάρα πολύ, δεν είναι σεβασμός αυτός απέναντι σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες» ακούγεται να λέει το προεδρείο με τον Γ. Αδαμίδη να απαντά «ο πρώτος που δεν σεβάστηκε ήσουν εσύ».

Χειροκροτήματα αλλά και διαμαρτυρίες κατά Τσακαλώτου

Αναστάτωση προκλήθηκε και όταν ζήτησε εκτάκτως τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε να διαχωριστούν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος, γιατί όπως υποστήριξε είναι δύο διαφορετικά τα θέματα για τα οποία ζητείται να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος.

Στη σύντομη παρέμβασή του, περίπου ενός λεπτού, προκλήθηκε ένταση με κάποιους από τους παρευρισκόμενους να διαμαρτύρονται και άλλους να τον χειροκροτούν.

Το περιστατικό στο 9:58:58:

Τσακαλώτος σε Πολάκη: «Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη ΝΔ, στον ελληνικό λαό το αφήσαμε»

Στην σημερινή ομιλία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.

«Πολλοί λένε να απευθυνθούμε από κέντρο μέχρι αριστερά της αριστεράς. Συμφωνώ, αλλά δεν έχει σχέση πού απευθύνεσαι αλλά ποιος είσαι εσύ. Η Αριστερά για μένα παραμένει αριστερά. Δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στην ιδεολογία της, ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις για μετανάστες, για ΛΟΑΤΚΙ, για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, για να κερδίσουμε τις εκλογές. Τους ΛΟΑΤΚΙ όχι απλώς να τους υποστηρίζουμε αλλά να τους ενσωματώνουμε στο κόμμα», τόνισε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του ενώπιον των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης και προς τιμήν του ο Ραγκούσης μίλησαν για τις ρίζες μας, γι’ αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε εμείς εδώ. Θέλουμε μία Αριστερά που ξέρει να αγωνίζεται, να συμβιβάζεται, να ξανασηκώνει κεφάλι. Κι εγώ και ο Αλέξης είμαστε σ’ αυτό», συνέχισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ακόμα στον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «δεν υπήρχε ούτε μία στιγμή που η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε για την κοινωνία. Από τον Αλέξη μέχρι την διαπραγματευτική ομάδα, δουλέψαμε γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος μου έδωσε εντολή να βγούμε από τα μνημόνια, όχι να έχω αγωνιστικό facebook να κατηγορώ».

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε: «Γιατί αφήσαμε 37 δισ. κι όχι 30; Πάλι δεν θα πήγαιναν στην κοινωνία. Δεν είμαστε Καραμανλής (2009) και Σαμαράς (2014) που μοίρασαν λεφτά για να πάρουν τις εκλογές. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στην ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην πρόταση Τσίπρα είπε:

«Είπε ο Ραγκούσης για δύο αρχές, την ισότητα και τη δημοκρατία. Υπάρχουν όμως κι άλλες αρχές, όπως η διαβούλευση, δεν θέλουμε μέλη που έρχονται μόνο για να ψηφίσουν. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού. Τι κάναμε για το νέο προλεταριάτο (γυναίκες μανικιούρ-πεντικιούρ), για τα παιδιά στις πλατφόρμες; Εμείς θα πούμε στον κόσμο αυτοί είμαστε αυτά θα κάνουμε, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, εμπιστευτείτε μας».

Ξανθός κατά Πολάκη: Βάλει κατά του προέδρου όποιος λέει ότι ήταν λάθος η γραμμή μας στην πανδημία

Έχουμε μπει σε φάση μη αναστρέψιμης πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης, διαπίστωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

Το κρίσιμο ερώτημα είπε είναι «θα πέσει ως ώριμο φρούτο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάτω από τη συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση και οργή; Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι». Ο λόγος, σημείωσε, είναι «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν είναι ένα συνηθισμένο κόμμα συστημικό εναλλαγής στην εξουσία. Είναι ένα κόμμα που έχει ανοίξει κόντρες με εδραιωμένα συμφέροντα στον τόπο, γι’ αυτό δε θα υποδεχθεί αυτόματα τη φθορά του Μητσοτάκη όπως γινόταν σε προηγούμενες περιόδους του δικομματισμού. Χρειαζόμαστε μια κινηματική πρωτίστως και πολιτική αντεπίθεση με αιχμή ένα σχέδιο εύληπτο κατανοητό, ριζοσπαστικό, αιχμηρό, έκτακτης ανάγκης που θα αντιμετωπίσει την ακραία συνθήκη στη χώρα μας όπως αυτό που παρουσίασε ο σύντροφος πρόεδρος».

Επιπλέον επισήμανε πως «η κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στα κόμματα και απέναντι στο πολιτικό σύστημα εν γένει μας αφορά και εμάς, όχι στον ίδιο βαθμό με αυτό τον χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, αλλά χρειάζεται μια νέα έμπνευση, ένα νέο σχέδιο, μια νέα αξιοπιστία»

Η απάντηση στον Πολάκη

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Ξανθός, απάντησε στην κριτική που ακούγεται όλο το προηγούμενο διάστημα για την γραμμή του κόμματος κατά την πανδημία κυρίως από τον Πολάκη. Mάλιστα ο βουλευτής Χανίων χθες τοποθετήθηκε δύο φορές γι’ αυτό το θέμα.

«Ειπώθηκε εδώ ότι η γραμμή μας απέναντι στη πανδημία και τη διαχείριση ήταν προβληματική, ήταν λάθος, δεν ήταν αιχμηρή, ήταν χλιαρή» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Η στάση μας απέναντι στη διαχείριση αυτή της κρίσης και τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου για αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δεν ήταν υπόθεση προσωπική κανενός.

Ούτε του τομεάρχη υγείας ούτε του συντονιστή του τμήματος, ούτε μιας κλειστής ομάδας στελεχών. Ήταν συλλογική μας υπόθεση και συζητήθηκε κατ’ επανάληψη σε συνεδριάσεις της ΕΠΕΚΕ, του τμήματος Υγείας, τη διαβουλευτήκαμε με επιστήμονες, φτιάξαμε παρατηρητήριο, έκανε ο πρόεδρος θινκ τανκ με συμβούλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήθηκαν στα πολιτικά όργανα του κόμματος, στο πολιτικό συμβούλιο, στο πολιτικό κέντρο, συζητήθηκε στην προγραμματική συνδιάσκεψη και υπήρχε απόλυτη πολιτική συμφωνία για τις αιχμές, για την κριτική και για την αντιπρόταση

Όποιος επιμένει να θέτει σήμερα θέμα γραμμής απέναντι στην πανδημία, το λέω ευθέως, βάλει ανοικτά εναντίον των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος και του προέδρου.

Ο οποίος ακριβώς επειδή αντιλήφθηκε το βάρος αυτής της υπόθεσης, και το πόσο τομή ήταν η πανδημία στις παγκόσμιες και εσωτερικές εξελίξεις το πήρε πάνω του γύρισε όλα τα νοσοκομεία, μίλησε με ειδικούς και συνδιαμορφώσαμε όλοι μαζί αυτή την τοποθέτηση».

Σχολίασε επίσης πως «η αναγνώριση αυτής της κατάστασης αναδεικνύει πόσο υποκριτική και προσχηματική η αντιπαράθεση μεταξύ προεδρικών και αντιπροεδρικών, και ότι αυτό είναι μια σκιαμαχία και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα δίλημμα ποιοι είναι με τον πρόεδρο και ποιοι δεν είναι με τον πρόεδρο, ποιοι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ποιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ του 33»

«Ας σταματήσουμε τις απλοϊκότητες και τις αχρείαστες πολώσεις» είπε.

Κάλεσε το κόμμα να δώσει τη μάχη της ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη βάση των συλλογικών αποφάσεων, «με ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση» και όχι, με όρους απλής πολιτικής κόντρας ή όρους παραγοντισμού και «θεσικυρίας».

Σημείωσε τέλος «είμαστε περήφανοι που και στη διακυβέρνησή μας στο κρίσιμο κι ευαίσθητο τομέα της υγείας καταφέραμε να δώσουμε μια μάχη με αξιοπρέπεια για το σύστημα και τους ανθρώπους του και για την κοινωνία και αυτό ήταν η μεγάλη τομή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Φραστική επίθεση στον Δρίτσα μετά την ομιλία του

Επεισόδιο πήγε να προκληθεί όταν σύνεδρος επιτέθηκε λεκτικά στον Θοδωρή Δρίτσα αμέσως μετά την ομιλία του τελευταίου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άμεση παρέμβαση μελών του προεδρείου και των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Παρόλα αυτά, δόθηκε συνέχεια όταν ο συγκεκριμένος σύνεδρος πήρε τον λόγο με αιτιολογία να ζητήσει συγγνώμη από τον κύριο Δρίτσα. Αντί αυτού, όμως, συνέχισε την κριτική εναντίον του και γι’αυτό διακόπηκε από την επικεφαλής του προεδρείου Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε, επιπλέον, την αποπομπή του από το σώμα του συνεδρίου.
Για τρίτη φορά ο αποπεμφθής σύνεδρος πλησίασε τον κύριο Δρίτσα και συνέχισε να του ασκεί κριτική (αυτή τη φορά σε μέρος μακριά από το βήμα των ομιλητών), με τον Αλέξη Χαρίτση να είναι αυτός που του ζήτησε να αποχωρήσει, όπως και έκανε.
Θ. Δρίτσας: Δεν είμαστε βαρίδια, δουλεύουμε για το κόμμα και για τα δικαιώματα των μελών
Το μεγάλο μήνυμα που πρέπει να στείλει το συνέδριο μας είναι ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης, δήλωσε ο Θοδωρής, Δρίτσας εξαίροντας το μήνυμα, “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, της εναρκτήριας ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.
Τονίζοντας, ωστόσο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα βγάλει πέρα ως επόμενη κυβέρνηση χρειάζεται ένα κόμμα ενεργών μελών, άσκησε κριτική στην πρόταση του προέδρου για το καταστατικό, την οποία χαρακτήρισε διχαστική για το συνέδριο, μολονότι καλών προθέσεων.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο ίδιος, όπως και άλλα στελέχη της Ομπρέλας (ανέφερε ενδεικτικά τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη) δεν είναι “βαρίδια”, όπως διαρρέεται από κάποιους από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, αλλά δίνουν μάχη τόσο για το κόμμα όσο και για τα δικαιώματα των μελών.
Γιώργος Τσίπρας: «Δεν ήμασταν όσο έπρεπε μια λαϊκή κυβέρνηση»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ο γειωμένος στην κοινωνία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας, Γιώργος Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως η επιχειρούμενη διεύρυνση του κόμματος έρχεται ως συνέχεια της εξαγγελίας του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα τη βραδιά των εθνικών εκλογών του 2019, αλλά «απέχουμε ακόμα πολύ από αυτό», όπως ανέφερε, παρατηρώντας πως «δεν μας φταίει μόνο η πανδημία, ούτε μια συγκεκριμένη τάση».

Ο ίδιος περιέγραψε ως «την μεγαλύτερη έλλειψη που είχαμε ως κυβέρνηση» το ότι «δεν ήμασταν όσο έπρεπε μια λαϊκή κυβέρνηση», καθώς η αυτοκριτική μετά την ήττα του 2019 περιορίστηκε στο εσωτερικό του κόμματος και με βάση τις ισορροπίες, όπως παρατήρησε, ενώ δεν καταγράφηκε αυτοκριτική διάθεση προς την κοινωνία.

«Κινδυνεύουμε, πράγματι, να γίνουμε συστημικό κόμμα, όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα γειωθεί στην κοινωνία», αλλά γιατί «υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές» σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ενώ απάντησε ότι «η Ιστορία το έχει λύσει» το θέμα για με το μαξιλάρι ασφαλείας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «υποχρεωθήκαμε δυστυχώς να μαζέψουμε παραπανίσια ή ευτυχώς που μαζέψαμε τα παραπανίσια. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται».

Στα κρίσιμα ζητούμενα συγκαταλέγονται, κατά το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αυριανό πρόγραμμά του για τις τράπεζες, όπως και τις ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμώντας πως «η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο η αναδιανομή», αλλά και η ένταξη στην αγορά εργασίας, με όρους αξιοπρέπειας για χιλιάδες ανέργους.