ΑρχικήΠολιτικήΧάρης Δούκας: Παρών στις εξελίξεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή...

Χάρης Δούκας: Παρών στις εξελίξεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή των κινήσεων Ανδρουλάκη

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μήνυμα ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» έρχεται από παντού».

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στην Καθημερινή της Κυριακής, είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει παρών στην κούρσα ηγεσίας με την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη να συνεχίζεται.

«Προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχθεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα», εξηγεί απαντώντας στο σχετικό ερώτημα και εστιάζει στο μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη κεντροαριστερά: «Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες».

Κύκλοι Δούκα
Κύκλοι του Χάρη Δούκα προσθέτουν ότι «όταν έρθει η ώρα» θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα περιγράψει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αναβάθμιση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Το δίλημμα για τον Χάρη Δούκα είναι, όπως λέει στους συνομιλητές του: στασιμότητα ή επανεκκίνηση τώρα; Και η απάντηση, όπως σπεύδει να διευκρινίσει είναι συγκεκριμένη: επανεκκίνηση και εκλογή από τη βάση τώρα. Αλλιώς θα οδηγηθούμε ως κόμμα σε παράλυση, σε σήψη, σε ένα σπιράλ θανάτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Είχε τεθεί ο στόχος από την ηγεσία για τη δεύτερη θέση. Υπάρχει λοιπόν μια πολιτική ήττα. Χρειάζεται πολιτικό πλαίσιο και πρέπει όλοι να πάρουν θέση και την ευθύνη για να σωθεί, όπως πρέπει η παρτίδα την επόμενη μέρα», υποστηρίζουν επίσης και κάνοντας αναφορές στην ανασύνθεση και την επανένωση της κεντροαριστεράς εξηγούν ότι μετά το πρώτο βήμα εκλογής από τη βάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνει το επόμενο.

«Ανασύνθεση και επανένωση μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει. Να βάλει μέσα στη «ψυχή» του και άλλες δυνάμεις ξανά. Όπως έκανε η Γεννηματά ιδρύοντας με κορμό το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής και καλώντας δυνάμεις εκτός Χαριλάου Τρικούπη, σε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων», συμπληρώνουν κύκλοι του Δημάρχου Αθηναίων που ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική.

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματο. Θα ακολουθήσει στις 30 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εισηγείται εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος μέχρι το τέλος του χρόνου. «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», εκτιμά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί το σκεπτικό του για ένα restart ηγεσίας, πολιτικής και οργάνωσης, στην παράταξη: «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

Πάντως, ήδη έχει γίνει γνωστό, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να σκέφτεται το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες νωρίτερα, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.