ΑρχικήΠολιτικήΧρυσοχοΐδης: «40 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν τον σύντροφό τους για βία»

Χρυσοχοΐδης: «40 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν τον σύντροφό τους για βία»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, σχετικά με τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, δηλώνοντας συντετριμμένος προσωπικά.

«Είμαι συντετριμμένος διότι έκανα μια μεγάλη προσπάθεια εγώ προσωπικά, μαζί με συνεργάτες μου, μαζί με κάποιους καλούς εισαγγελείς, το 2021, πριν φύγω από το υπουργείο, και βγήκε ένα καταπληκτικό πρωτόκολλο που έχει δοθεί παντού και έχουν γίνει περίπου 17.000 εκπαιδεύσεις» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συνέχισε: «Επίσης, έχουμε ιδρύσει 18 τμήματα ενδοοικογενειακή βίας και προβλέπεται να κάνουμε σε κάθε νομό ένα τμήμα. Έχουν γίνει σπουδαία πράγματα. Υπήρξαν μια σειρά από ενέργειες, αλλά δεν είναι σωστό να μπω στο θέμα όσο διεξάγεται μια έρευνα».

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ένα πρώτο αποτέλεσμα για τα συμπεράσματα της έρευνας για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα

«Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ θα έρθει πάρα πολύ σύντομα, υπάρχουν προθεσμίες και θα τις τηρήσουμε. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι φταίει και δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021, ο υπουργός είπε ότι «όταν έχεις έναν θάνατο μπροστά σε ένα αστυνομικό τμήμα με αυτόν τον τρόπο, δεν φαίνεται τα πράγματα να πήγαν καλά». «Τίποτα δεν πήγε καλά, το γιατί θα το μάθουμε όταν θα τελειώσει η έρευνα». Ερωτηθείς για το συμπέρασμα που έχει καταλήξει ο ίδιος, τόνισε ότι δεν είναι ο ρόλος του αυτός. «Ο ρόλος μου είναι να προετοιμάζω τα πρωτόκολλα, να κάνω εκπαιδεύσεις, να δημιουργούμε υποδομές και όσο το δυνατόν καλύτερους αστυνομικούς. Υπάρχουν προβλήματα στην αστυνομία, η οποία έχει μείνει αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις».

Μάστιγα η βία ανηλίκων, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, έχουν συλληφθεί πεντακόσια παιδιά, ανήλικοι για επιθέσεις σε βάθος ανηλίκων. «Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέπτη, να δούμε και σαν κοινωνία πώς είμαστε. Υπάρχουν ζητήματα κοινωνικά, με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η οικογένεια, το σχολείο, και η αστυνομία είναι ο τελευταίος αποδέκτης» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «κάνει όσο καλύτερη δουλειά, αλλά πολλές φορές δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις, τα νέα κοινωνικά ζητήματα, και πολλές φορές γίνονται τραγικά περιστατικά όπως αυτό».

«Η απώλεια της Κυριακής Γρίβα είναι απώλεια που μας αφορά όλους»

«Η δική μου η προσπάθεια είναι να μην ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο, τόσο τραγικό περιστατικό. Η απώλεια της Κυριακής Γρίβα είναι απώλεια που αφορά όλους μας, τον καθένα από εμάς, είναι σαν να χάσαμε ένα κορίτσι μας» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η ασφάλεια του θύματος, όλα τα άλλα είναι λυμένα, έτοιμα, μόνο ο εισαγγελέας λείπει. Το θύμα να καθίσει εκεί, να γίνουν όλες οι διαδικασίες, αν χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ή ιατροδικαστή θα μεταφερθεί με όχημα της αστυνομίας. Τώρα καθιερώνεται να υπάρχουν υπεύθυνοι για την ενδοοικογενειακή βία» σημείωσε.

Θα υπάρχουν safe houses σε όλες τις περιοχές, για να φιλοξενούν όποιον κινδυνεύει, είπε ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός είπε: «Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχουν σε κάθε νομό, σε κάθε περιοχή, ένα safe house, ένας χώρος που θα χρησιμοποιεί μόνο η αστυνομία, για τέτοιες περιπτώσεις. Οποιοσδήποτε κινδυνεύει θα φιλοξενείται εκεί μέχρι να λυθεί το περιστατικό»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε: «Πώς διασφαλίζουμε την ασφάλεια ενός θύματος, η γυναίκα να καθίσταται ασφαλής για να καταθέσει και να αισθάνεται στη συνέχεια ασφαλής για τη ζωή της. Αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε πετύχει».

Χρυσοχοΐδης: 40 γυναίκες τη μέρα καταγγέλλουν τον σύντροφο ή σύζυγο για βία

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι 40 γυναίκες τη μέρα καταγγέλλουν τον σύντροφο ή σύζυγο για βία. «Είναι μεγάλο νούμερο αυτό, ας δούμε λοιπόν και το κοινωνικό ζήτημα».

Για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση και για όσες ανακοινώσεις τον κάλεσαν να παραιτηθεί, είπε: «Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της αλλά πρέπει να την κάνει υπεύθυνα».