ΑρχικήΠολιτικήΤι είπαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων στο πρώτο debate;

Τι είπαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων στο πρώτο debate;

Χθες το βράδυ στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Νίκος Σοφιανός απάντησαν σε πέντε θεματικές για την πόλη και παρουσίασαν το δικό τους σχέδιο για τη βελτίωση της πρωτεύουσας. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Ο κ. Μπακογιάννης εμφανίστηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οχημάτων κ.ά. «Αυτό δεν σημαίνει απολύσεις, ούτε ιδιωτικοποίηση» είπε και ανέφερε πως το μοντέλο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε δεκάδες χώρες και σε όλη την Ευρώπη.  Πρότεινε την ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δήμος , ΕΛΑΣ, υπουργεία κλπ) για την αντιμετώπιση της παραβατικότητα, συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και ΕΛΑΣ, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και μια «επίθεση πολιτισμού» – ενοποίηση και αξιοποίηση της «τριλογίας» της οδού Πατησίων: Του θεάτρου Ακροπόλ, του Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε ότι ο δήμαρχος οφείλει να δρα και ως «δήμαρχος-ακτιβιστής», όταν η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα που τους θέτει. Επίσης, άσκησε κριτική στον κ. Μπακογιάννη, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του, για την κατάρτιση από τώρα, μεταξύ των υποψηφίων, ενός σχεδίου αντιμετώπισης των ναρκωτικών και το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όποιον εκλεγεί να το υλοποιήσει. Για την παραβατικότητα και την ανομία στις συνοικίες της Αθήνας, αναφέρθηκε στην πρότασή του για Συμβούλια της Γειτονιάς και συνεργασία δήμου και αστυνομίας, ενώ ειδικότερα για τα Εξάρχεια, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να «ακούσει» όσα αναφέρουν στη δική τους επιστολή που του απέστειλαν, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, τόνισε ότι είναι λάθος η μέχρι τώρα προσέγγιση και δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση: «Δεν θα φύγουν , όπως δεν γύρισαν και οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα ζήσουμε μαζί . Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές ένταξης (εκμάθηση της γλώσσας, κατανομή και σ’ άλλους δήμους κ.ά.)».
Ο κ. Ηλιόπουλος, στις απαντήσεις του έθεσε το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική Αρχή ότι δεν αξιοποίησε κρατικούς και ευρωπαικούς πόρους. «Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” δεν μπήκε καν» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Για τον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός σε όλες τις περιοχές, να υπάρξουν παντού πολιτιστικές δράσεις, ενώ ειδικά για τις υποβαθμισμένες περιοχές να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε αυτές.
Ο κ. Σοφιανός ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι δέσμια των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν ψηφίσει τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. Δήλωσε ότι η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ οι πολίτες σε 5 χρόνια έχουν πληρώσει σχεδόν 500 εκ. ευρώ δημοτικά τέλη. Ζήτησε να μειωθούν οι συντελεστές των δημοτικών τελών αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου και να υπάρξουν «ζώνες». Στο θέμα των ναρκωτικών, προειδοποίησε ότι η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τους χώρους αυτούς «χώρους ελεγχόμενου θανάτου». «Οι μετανάστες είναι μέρος του αθηναϊκού λαού» υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, όπου κάλεσε κράτος και δήμο να υλοποιήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης.