Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνέντευξη Τύπου με θέμα «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τη συνέντευξη παραχωρεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση.
Κωστής Χατζηδάκης: Η εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες
Η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έλαβε πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου με θέμα «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις εννέα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όπως μεταξύ άλλων η ενίσχυση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η θέσπιση σαφές πλαισίου υποχρεώσεων για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ενέργειες προς την μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κλπ
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι προχώρησε η αποκρατικοποίηση των τραπεζών η οποία προσέλκυσε μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα καθώς και στην δράση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που έλαβαν οι ίδιες οι τράπεζες, όπως η δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά τον Ντάνιελ, την συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στην προσπάθεια δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, καθώς και στο πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών που δεν έγινε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών
Από τα μέσα Ιανουαρίου θα ισχύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, και αφορούν τις τραπεζικές χρεώσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας τα συγκεκριμένα μέτρα σε συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης η σχετική ρύθμιση θα περάσει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, αλλά θα υπάρξει μια περιορισμένη περίοδος ανοχής, λόγω και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέχρι να ισχύσουν. Προκειμένου, όπως επισήμανε, να υπάρξουν οι αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών ώστε να γίνει η σωστή προετοιμασία και να αποφευχθούν λάθη και διαμαρτυρίες.
Τέλος, αναγνωρίζοντας την προσφορά των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, αναγνωρίζεται το επίδομα επικινδυνότητας και αυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως από 1η Ιουλίου 2025.
Αφορά 153.240 ένστολους και στελέχη των ΕΔ. Αναλυτικά αφορά 79677 στρατιωτικούς, 52.954 αστυνομικούς, 8161 λιμενικούς και 12448 στελέχη της Πυροσβεστικής
Το ετήσιο κόστος είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών.
Τον Ιανουάριο θα δουν αυξήσεις με τα νυχτερινά, τον Απρίλιο θα δουν αύξηση ανάλογα με τον κατώτατο μισθό και τον Ιούλιο θα δουν αύξηση από το επίδομα επικινδυνότητας.
Αναλυτικά o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι:
* όλες οι χρεώσεις, όλες, για βασικές τραπεζικές κινήσεις που αφορούν πληρωμές, μηδενίζονται
* μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα
* από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να γνωρίζουν ότι θα έχουν πρόσθετο κόστος αν τα ακίνητα αυτά δεν βγουν στην αγορά, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό των αυξήσεων των ενοικίων
* παύουν οι παλιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια
* μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, με σκοπό να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»
* επιπλέον 100 εκατομμύρια θα δοθούν από τις τράπεζες για τη συγκρότηση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων
* διευρύνεται το καθημερινό όριο στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ
* δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων, όπως και κάθε προμήθεια. Σε ειδική ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος