ΑρχικήΠολιτικήΔένδιας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα - Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο...

Δένδιας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα – Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας»

Σε κλίμα ενότητας και μετριοπάθειας συνεδρίασε νωρίτερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει αναλυτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όσο και για το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και της ενέργειες της χώρας μας ως εδώ και από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα της συνεδρίασης ήταν εξαιρετικά ήπιο, χωρίς εντάσεις και διαφοροποιήσεις. Κρίσιμο προς αυτό ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη, να μην ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, παρά να προτείνουν περαιτέρω μέτρα, όπως μια πρωτοβουλία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και προσπάθεια για επέκταση του πλαισίου κυρώσεων της Ε.Ε. προς την Τουρκία, εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση από τη μεριά της γείτονος.

Κατά πληροφορίες, δε, και παρά το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, εφόσον τα πράγματα κυλήσουν όπως είναι σήμερα.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, είναι στο στενό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Εξερχόμενος πρώτος ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, παρατήρησε ότι στη συνεδρίαση δεν εκδηλώθηκαν διαιρέσεις του πρόσφατου παρελθόντος στο πολιτικό σύστημα, ενώ ως προς την τοποθέτηση του κόμματός του, ανέφερε ότι αφορούσε ταυτοχρόνως την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».

Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ  Άγγελος Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι  σημαίνει αυτό το πράγμα».

Ο Μακάριος Λαζαρίδης (ΝΔ) επισήμανε ότι «αυτό το οποίο απαιτούν οι πολίτες είναι ότι σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνικη ομοψυχία και ψύχραιμη στάση», ενώ αντίστοιχα, ο κ.Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ, πρόεδρος επιτροπής εξωτερικών και άμυνας) επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ «εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα υπερασπίσει τις θέσεις της. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Κατρούγκαλος: «Δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών»

«Προσήλθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση. Προσήλθαμε με συγκεκριμένες προτάσεις, για να επιστρέψει η χώρα σε ενεργητική εξωτερική πολιτική, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο, για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε αποτελεσματικά την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής. Να ασκηθεί πολύπλευρη πίεση προς την Τουρκία: άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητά της στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση απόπειρας εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη. Παράλληλα, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα ως προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και με την συνέχεια των διερευνητικών επαφών. Μόνο με αυτό τον διττό τρόπο, με πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

O κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν εργασίες οι διερευνητικές: «Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας».

Τέλος, ερωτώμενος για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος».