ΑρχικήΠολιτικήΔένδιας: «Δρομολογείται η δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου αλά Ισραήλ στην Ελλάδα»

Δένδιας: «Δρομολογείται η δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου αλά Ισραήλ στην Ελλάδα»

Για τη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού, αντι-drone θόλου «αλά Ισραήλ», που σχεδιάζεται να αποκτήσει η Ελλάδα, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Έχει ήδη δρομολογηθεί. Ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα, ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντι-drone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

«Δεν θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά θα γίνει. Υπάρχει μια σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, «η Τουρκία έχει κάνει βήματα παραγωγής drone, αλλά το ελληνικό σύστημα δεν είδε ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό αυτό στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, αλλά αυτό που κάνει είναι να προστατεύει την επικράτειά της. Η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να προστατεύει τον εαυτό της. Πρέπει όμως να κάνουμε βήματα, για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή παράξει κάποιος σε βάρος μας».

 

 

«Σε λίγο αν θέλω να ψαρέψω, θα πρέπει να ρωτήσω τον Τούρκο»

Αιχμηρός ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με την παράλογη αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.

«Σε λίγο αν θέλω να ψαρέψω, θα πρέπει να ρωτήσω τον Τούρκο», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα τηλεφωνώ στον Τούρκο πρέσβη για να ψαρεύω στους Αντίπαξους;», διερωτήθηκε.

«Σιγά μην ζητάμε και οικοδομική άδεια από την Άγκυρα, για να χτίσουμε στα νησιά μας», πρόσθεσε.

«Αν είναι δυνατόν να ζητάμε άδεια από την Τουρκία για θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αιτιάσεις ολοένα και αποθρασύνονται.

«Υπάρχει και καχυποψία. Ό,τι κάνει η Ελλάδα, το βλέπουν σαν αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «υπάρχει μια πάγια εθνική θέση είναι δικαίωμα κυριαρχίας που θα ασκηθεί όταν το εθνικό συμφέρον το επιβάλει», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο το casus belli. Εκθέτει μόνο την Τουρκία αυτή η κατάσταση. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει σε σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ απειλή πολέμου για κυριαρχικό δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο»

«Η Τουρκία κάποια στιγμή, και πρέπει να της δώσουμε όλο τον χώρο να το κάνει χωρίς να φανεί ότι την ταπεινώνουμε, να βγάλει από το τραπέζι και την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από την άλλη, πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία. Ακόμα και η επίλυση μικρών ζητημάτων βοηθάει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το καθεστώς απειλής πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο», κατέληξε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για τα μισθολογικά των Ενόπλων Δυνάμεων

Στη συζήτηση τέθηκε και το μισθολογικό ζήτημα στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει ότι «προσπαθούμε να εξαφαλίσουμε έμμεσες παροχές που θα αποκαταστήσουν ένα κομμάτι των απωλειών. Αύριο αύριο θα είμαι στην Ορεστιάδα για ένα πρόγραμμα κατοικιών για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που θα σημάνει έμμεσα παροχή 700-800 ευρώ ανά επαγγελματικό στέλεχος. Λύνουμε, επίσης, το πρόβλημα με το επίδομα στόλου καθώς φορολογητέα τους παίρναμε περισσότερα από ό,τι τους δίναμε».

Πρόγραμμα Αιγίς

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα Αιγίς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μπορούν να βοηθήσουν την πολιτική προστασία».

Όπως εξήγησε «ο Βασίλης Κικίλιας τρέχει ένα πρόγραμμα από το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πάρουν 200 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό που θα παραδοθεί μέσα στο 2025. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει σε τρεις μονάδες διττής χρήσης να βοηθούν. Αφορά μηχανήματα για να βοηθήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την πολιτική προστασία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ