Δένδιας για τουρκική προκλητικότητα: «Έχουμε δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας»

12 mins read

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «έχουμε δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας», αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στην κατοικία της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρίας Θεοφίλη, και όχι στα Ηνωμένα Έθνη. Και αυτό, κατά πληροφορίες, έπειτα από παρέμβαση των Τούρκων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η συνάντηση παραβιάζει τους όρους περί καραντίνας 14 ημερών, που ισχύουν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας έφτασε το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, έπειτα από άδεια που του δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και έμεινε μόλις τέσσερις ώρες. Η συνάντηση, η οποία διήρκησε 45 λεπτά, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ΟΗΕ, που αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ενημέρωση για την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και τα Βαρώσια.
«Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον κ. Γκουτέρες τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην σταθερότητα στην περιοχή» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, σχολίασε το έγγραφο που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε Ελλάδα και Τουρκία, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση: «Διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει, μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας ήταν μόλις ο δεύτερος ΥΠΕΞ που συνάντησε ο κ. Γκουτέρες από τον περασμένο Μάριο, μετά τον Αμερικανό υπουργό Μάικ Πομπέο.
Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Facebook Comments