Δένδιας: «Κοινός μας στόχος η πλήρης ενσωμάτωση των Δυτ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.»

25 mins read

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «Κοινός μας στόχος μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα Ευρώπη, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» και επισήμανε ότι οι μεν χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτές που τα αξίζουν.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «Πρέπει τόσο η Ε.Ε. όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον, να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Και πρόσθεσε «Φυσικά όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και η διεθνής συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μακρόπνοης ατζέντας και να επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτων των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση του κράτους δικαίου και την αποτροπής της φυγής εγκεφάλων από την περιοχή».

«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» είναι ο τίτλος της Διάσκεψης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τρεις μήνες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο στο Ζάγκρεμπ, καθώς η Κροατία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Δένδιας: «Οι λαοί της περιοχής έχουν κοινή ιστορία και κοινό μέλλον»

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας απάντησε σε τρία ερωτήματα: «Γιατί εδώ, γιατί τώρα και γιατί εμείς». Διότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας εμβληματικός τόπος όσον αφορά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, με ελληνική Προεδρία, είχε εγκριθεί η ιστορική “Ατζέντα της Θεσσαλονίκης” και συνέβαλε στη διαμόρφωση των σχέσεων Ε.Ε-Δ. Βαλκανίων έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, απάντησε.

Επίσης, η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνιστά ένα ιστορικά κομβικό γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά σημείο, είναι ένας ουσιώδης κρίκος ο οποίος συνδέει τα Δυτικά Βαλκάνια με τρεις ηπείρους.

Τώρα, διότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ επιπλέον η Ε.Ε. χάνει ένα από τα κράτη μέλη της, τη Μεγάλη Βρετανία, και είναι σημαντικότερο από ποτέ να διατηρήσει το δυναμισμό της πολιτικής διεύρυνσης.

Εμείς, διότι οι λαοί της περιοχής έχουν κοινή κληρονομιά και ιστορία και ένα κοινό μέλλον το οποίο καθορίζεται από κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αφήσουν τις αμφισημίες για το που ανήκουν και παρατήρησε: «Οποιαδήποτε αδυναμία στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για μας και είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι».

Και σημείωσε ότι πρέπει να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Josip Brkic. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ακύρωσε το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα του με τον κορωνοϊό, και στη Διάσκεψη εκπροσωπείται από τον Ιταλό πρέσβη.

Στη Διάσκεψη εκπροσωπούνται οι χώρες των Βαλκανίων, η Κροατία, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

 

Facebook Comments