Δένδιας: «Ο Χαφτάρ συμφωνεί με όλες τις ελληνικές θέσεις – Έτοιμη να βοηθήσει η Ελλάδα με δυνάμεις»

48 mins read

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής πλευράς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με τον στρατάρχη Χαφτάρ να έρχεται αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι μπορεί να ασκήσει βέτο και τρεις μέρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη στο Βερολίνο.

Όλα τα φώτα έχουν πέσει στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ ενώ η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην άφιξη του στρατάρχη στην Αθήνα.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Ήδη από χθες το βράδυ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος επεσήμανε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη ενώ πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σημειωτέον ότι ο Νίκος Δένδιας πρώτος τον είχε επισκεφθεί στις 22 Δεκεμβρίου στη Λιβύη.


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ, η οποία ξεκίνησε 10 λεπτά νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σε δηλώσεις προχώρησε μόνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δηλώνοντας απόλυτη σύμπνοια Ελλάδας-Λιβύης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε 1,5 ώρα. «Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά είπε ο Νίκος Δένδιας:

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων.

Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό.

Περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Στη μία μετά το μεσημέρι ο Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.


Την ίδια ώρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΥΠΕΞ για την Λιβύη βρίσκεται στο Βερολίνο και ασκείται πίεση στη Γερμανία ώστε να κληθεί και η ελληνική πλευρά. Ο αντίπαλος του αναγνωρισμένου πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέτ Σάρατζ, που διαφωνεί με το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία εξέφρασε την δυσαρέσκεια για το ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Εντός της ημέρα αναμένεται επίσης το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πολιτική λύση αν δεν ακυρωθεί η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. «Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών. Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων΄”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας» δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στον Alpha.

Στη διάσκεψη ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα:

  • τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη
  • την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων
  • την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως: «Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Λιβύη: «Ευχαριστούμε που κρατάτε τον Χάφταρ ασφαλή»

Με σειρά αναρτήσεων στη σελίδα του στο twitter, ο M.LNA, που στηρίζει τον Χάφταρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του οποίου ηγείται, ευχαριστεί την Ελλάδα που τον κρατά ασφαλή καθώς έχουν παρθεί δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Ενώ έχουν βάλει την φωτογραφία του με φόντο την ελληνική σημαία.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1217901755155058689?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1217901755155058689&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fellada%2Flivyi-eyxaristoume-pou-kratate-ton-xaftar-asfali-oi-anartiseis-tou-lna-gia-tin-ellada%2F2956580%2F

Ποιος βρίσκεται δίπλα από τον Χαφτάρ

Είναι ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, Ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι που κάνει αναρτήσεις στα ελληνικά, ένώ έχει γράψει πριν λίγες εβδομάδες στα ελληνικά με κυανό φόντο «η πατρίδα είναι μια κόκκινη γραμμή για την οποία πεθαίνουμε, προδότες».

Ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία: Νέο «όχι» στο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης από το γαλλικό ΥΠΕΞ

Στο σύμφωνο Λιβύης και Τουρκίας αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σημειώνοντας πως αυτό δεν συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στους στόχους της Διάσκεψης για τη Λιβύη αλλά και το περιεχόμενο του Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει το γαλλικό υπουργείο, στόχος της συνάντησης αυτής, θα είναι «η εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης που απαιτείται για μια διαρκή παύση της κρίσης στη Λιβύη και τον τερματισμό των ξένων επιρροών που τροφοδοτούν την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης».

Η Γαλλία, υπενθυμίζει την πλήρη στήριξή της στην πρωτοβουλία αυτή ενώ αναφέρεται και στο επίμαχο σύμφωνο με την Τουρκία.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται δε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μείζονος σημασίας για τον υπουργό Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας. Η συμφωνία αυτή έφερε πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά, με τον Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Η τουρκική πλευρά δημοσίευσε μάλιστα και χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα