ΑρχικήΠολιτικήΔήμαρχος Λευκονοίκου: «Έχουμε ταραχτεί με τα drones - Τι θα κάνουμε στο...

Δήμαρχος Λευκονοίκου: «Έχουμε ταραχτεί με τα drones – Τι θα κάνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας»

Στο dailypost.gr και το MarketNews.gr, μίλησε η Ελληνοκύπρια δήμαρχος Λευκονοίκου της Κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου προσγειώθηκε τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου το τουρκικό οπλισμένο drone.

Ερωτώμενη η Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη για το αν ήταν ενήμερη γι’ αυτή την πράξη ή αν γνωρίζει κάτι περισσότερο είπε: «Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Και συνεχίζουμε να μη γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο από όσα λένε στις ειδήσεις. Καταδικάζουμε ως δήμος την κατοχή πρωτίστως αλλά και ειδικά τη συγκεκριμένη ενέργεια που είναι μέσα στα πλαίσια μιας σειράς προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. Η τουρκική προκλητικότητα είναι αμείωτη κι εμείς τη ζούμε στο πετσί μας καθημερινά. Εξ αρχής, το αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώθηκε είναι παράνομο και προκλητικό που κατασκευάστηκε».

Όπως σημείωσε δεν είναι πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί στο Λευκόνοικο: «Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μας επιτρέπουν να λειτουργούμε στις εκκλησίες μας, ακόμη και την 1η Νοεμβρίου 2019 που ζητήσαμε να λειτουργηθούμε στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ μάς αρνήθηκαν. Σε μια εκκλησία που αναστηλώθηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ από τη Δικοινοτική επιτροπή, η οποία αναστηλώνει εκκλησίες στα κατεχόμενα και τζαμιά στην ελεύθερη περιοχή. Μια φορά μόνο κάναμε θεία λειτουργία στις 2 Ιουνίου 2018. Έκτοτε ουδέποτε μας επέτρεψαν.

Η σημερινή ενέργεια της Τουρκίας έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα ενεργειών της από την παράνομη εισβολή και κατοχή και μετά. Είχαν κάνει τις εκκλησίες μας στάβλους, είχαν γκρεμίσει τα σπίτια μας, είχαν βεβηλώσει το κοιμητήριό μας, είχαν κλέψει τις εικόνες και τα ευαγγέλιά μας».

Η κ. Λυσάνδρου ανακοίνωσε την πρόθεσή τους να επιδώσουν ψήφισμα στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παράνομη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου Λευκονοίκου για να προσγειώνονται και να απογειώνονται τα drones: «Οι Ελληνοκύπριοι του Λευκονοίκου ανησυχούμε πολύ, διερωτόμαστε τι θα γίνει. Σκεφτόμαστε να επιδώσουμε ψήφισμα στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα), αλλά για να προχωρήσουμε περιμένω την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Έχουμε συνεδρίαση την Τετάρτη, μόλις παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρήσουμε».

Όπως καταγγέλλει η δήμαρχος τα οπλισμένα drones θα πετάνε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, άρα δεν είναι επικίνδυνα μόνο για την Κύπρο. «Γι’ αυτό καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα, γιατί η Τουρκία με τις ενέργειές της στρέφεται κατά όλων των πολιτών της που ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

Η Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου σημείωσε βέβαια ότι «εμείς προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Γι΄αυτό το κοιμητήριό μας θα είναι ένα από τα πρώτα που θα αναστηλωθεί».

Και κατέληξε ότι «μάλλον η Τουρκία έχει βάλει σκοπό να μας ταράζει, είναι μια σειρά από προκλητικές ενέργειες, και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Όπως είπε και σήμερα ο κ. Δένδιας “δεν μας φοβίζουν”. Ό,τι και να μας κάνουν, εμείς θέλουμε επανένωση της πατρίδας μας, να επιστρέψουμε στη γη μας και να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τουρκοκυπρίους».