Δημοσκόπηση GPO: Ο εκλογικός χάρτης της κεντροαριστεράς και ο Μητσοτάκης

23 mins read

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO, δείχνει ότι οι δύο μεγάλοι κερδισμένοι είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, καθώς εμφανίζουν σημαντική καταγραφή στον κεντρώο χώρο.

Ωστόσο η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις επίσημες προβλέψεις για απόκτηση του «τείχους ανοσίας» στα μέσα του καλοκαιριού είναι οι κύριοι λόγοι για την απαισιοδοξία των Ελλήνων, η οποία καταγράφεται σε ποσοστό 50,1%.

Μάλιστα το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και διατηρούν την αισιοδοξία τους είναι στο 32,9%. Την ίδια στιγμή, ανασφάλεια-άγχος καταγράφεται ως το πρωταρχικό συναίσθημα των πολιτών στη συγκεκριμένη συγκυρία (46,2%), με τον θυμό να έπεται με 33%. Αισιοδοξία δηλώνει το 10,5% και η «βεντάλια των συναισθημάτων» ολοκληρώνεται με τον φόβο (8,2%).

Στο οικονομικό πεδίο, σχεδόν 4 στους 10 (38,5%) θεωρούν πως η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει μέσα στο 2021, ενώ μόλις το 13,9% πιστεύει ότι θα καλυτερέψει -με την πλειονότητα (46,7%) να εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση «θα παραμείνει ίδια».

Κερδισμένοι Μητσοτάκης – Γεννηματά

Ως έχουσα πιο κεντρώο προφίλ, η Φώφη Γεννηματά έχει τα μεγαλύτερα κέρδη για το κόμμα της καθώς ένα 12,4% των ψηφοφόρων δηλώνουν ως «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να το ψηφίσουν στο μέλλον. Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που στην ερώτηση αυτή έχει μία άνοδο 4 μονάδων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, με τη ΝΔ να χάνει 2 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ 4 μονάδες.

«Απόβαση» Mητσοτάκη στο Κέντρο

Από την άλλη πλευρά, «απόβαση στο Κέντρο» κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείται «κεντρώος» από σχεδόν 1 στους 5 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και από 1 στους 10 ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται «κεντροδεξιός» από το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ, όπως και από το 51,3% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμα και ένα ποσοστό 14,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη «κεντροδεξιό» ή «κεντρώο».

Ο αριστερός-κεντροαριστερός Τσίπρας

Έχει ενδιαφέρον ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που καταγράφεται στη συνείδηση των ψηφοφόρων είτε ως «αριστερός» (44%) είτε ως «κεντροαριστερός» (38,2%), η Φώφη Γεννηματά έχει ένα πιο πολυσυλλεκτικό ιδεολογικό προφίλ, που «απλώνεται» από την Κεντροδεξιά (20,5%) στο Κέντρο (44%) έως την Κεντροαριστερά (21,5%).

Μάλιστα, αυτό έχει αντίκρισμα και στην ερώτηση «ποιο από τα δύο κόμματα θα θέλατε να είναι ο ισχυρός πόλος στη χώρα απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;»: Το 49,1% απαντά «το ΚΙΝΑΛ» και το 41,4% «ο ΣΥΡΙΖΑ». Φυσικά, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ πριμδοτείται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που το επιλέγουν σε ποσοστό 70,6%.

Ωστόσο καταγράφεται και ένα ποσοστό 5,3% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν το ΚΙΝΑΛ, όπως και ένα ποσοστό 23,6% ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ισχυρό προοδευτικό πόλο».

Ακόμα, η κυρία Γεννηματά κυριαρχεί καθαρά με 48,2% έναντι 37,3% του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση ποιος εκφράζει περισσότερο τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το ίδιο καταγράφεται και μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ζητά «αριστερή στροφή» από το κόμμα του και λιγότεροι από το 30% «στροφή στο Κέντρο» -μία εικόνα που αποτυπώνεται και στις εσωκομματικές διαμάχες των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αποδεικνύει και τις δυσκολίες της «διεύρυνσης» προς το Κέντρο, την οποία ξεκίνησε μετά από την εκλογική του ήττα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα, το κυρίαρχο αίτημα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής είναι στροφή προς το Κέντρο (58,8%), ενώ προς τα αριστερά «κοιτάζει» μόλις το 21,8%.

Oλόκληρη η δημοσκόπηση της GPO

 

 

Facebook Comments