Διαμαντοπούλου: «Δεν συμφωνώ με τον όρο ότι υπάρχει αστυνομική βία στην Ελλάδα»

12 mins read

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη, κ. Άννα Διαμαντοπούλου φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αστυνομική βία.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν μπορούν να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, ανέφερε:

«Πρέπει να σας πω ότι όσο και αν φανεί αιρετικό, δεν συμφωνώ με τον όρο ότι στη χώρα υπάρχει αστυνομική βία. Όσοι έχουμε ζήσει σε άλλες χώρες, έχουμε δει τι σημαίνει αστυνομική βία, τι σημαίνει να γίνεται μια διαδήλωση 70 ανθρώπων και να είναι δίπλα 100 αστυνομικοί. Δεν είναι η αστυνομική βία στην Ελλάδα κάτι για το οποίο μπορούμε να μιλούμε. Ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Γρηγορόπουλος ήταν ένα παιδί που πετούσε πλαστικά μπουκάλια με νερό και σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι».

Ερωτώμενη γιατί είμαστε ακόμα τόσο πίσω στην ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, απάντησε:

«Έχω ασχοληθεί με το θέμα των Ρομά πολλά χρόνια και ως επίτροπος, είχαμε κάνει ένα πολύ μεγάλο, με πολλά δεκάδες εκατομμύρια, πρόγραμμα για όλη την Ευρώπη. Συνολικά οι Ρομά είναι 8 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα αφορούσε στέγαση, εκπαίδευση, κοινωνικά θέματα που έχουν στο εσωτερικό τους κανόνες. Είχαν πολύ λίγα αποτελέσματα, όμως. Και δεν ισχύει μόνο για εμάς. Το πρόβλημα είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χώρα, η οποία να δηλώνει υπερήφανη για την πλήρη ενσωμάτωση των Ρομά. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικό πρόβλημα. Είναι μια ομάδα η οποία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας στην οποία ζει. Και αυτή η ομάδα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες έως και άρνηση ενσωμάτωσης. Αυτό θέλει μακρά πολιτική γιατί κάνουμε πολλές φορές προγράμματα, τα οποία όμως σταματούν διότι χρειάζονται μεγάλη χρηματοδότηση».

Πηγή: ΕΡΤ

Facebook Comments