Διαδικτυακή διαφωνία Βενιζέλου- Διαμαντοπούλου: «Άννα δεν σε καταλαβαίνω»- «Εκπλήσσομαι…»

28 mins read

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» και θέμα τις υποκλοπές, το Κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης. Ο τίτλος, με το ερώτημα που θέτει, υπενθυμίζει το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το διχαστικό κλίμα της εποχής εκείνης.

Η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη;” την οποία διοργανώνουν η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η  Πρωτοβουλία «Ώρα Μηδέν» (που δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών) ξάφνιασε δυσάρεστα την Άνα Διαμαντοπούλου.

Στο πάνελ θα βρίσκονται με την ιδιότητά τους ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ξενοφών Κοντιάδης και η Ιφιγένεια Καμτσίδου, ενώ θα συντονίζει ο Ανδρέας Τάκης, Πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εισαγωγική προσφώνηση θα κάνει ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος που είναι μέλος του think tank που συμβουλεύει τον Αλ. Τσίπρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και η Άννα Διαμαντοπούλου αντέδρασε για τον τίτλο, σε μια ανάρτηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, η οποία μάλιστα ζητά από τους κκ. Βενιζέλο και Αλιβιζάτο να πάρουν αποστάσεις «τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στην Άννα Διαμαντοπούλου που διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη” τονίζοντας ότι για τον ίδιο είναι αυτονόητο ότι “Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε” εκπτώσεις στο κράτος δικαίου. Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, απο τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του «Μένουμε Ευρώπη» την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να «ελέγχω τα διαπιστευτήρια» άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».

Η καθηγήτρια  Βάσω Κιντή  έγραψε στο διαδίκτυο για την εκδήλωση:
«Στην εκδήλωση νομικών με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη“; υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μάς βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-Ευρωπαίκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis). Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”. Βάζοντας εισαγωγικά στον τίτλο της εκδήλωσής τους, αναφέρονται σαφώς σε αυτήν την υπόθεση και είναι σαν να την ειρωνεύονται. Εσείς που θέλατε Ευρώπη, δείτε τι πάθατε. Ελπίζω Ο Ν.. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του “Μένουμε Ευρώπη” να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

 

Τους ισχυρισμούς του κ. Βενιζέλου σχολίασε στο Facebook και ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης με ανάρτηση του: «του επιστημονικού διαλόγου; Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στον επιστημονικό διάλογο; Φοβάμαι ότι η διπλή σας ιδιότητα ως πολιτικός και ως επιστήμονας σας έχει οδηγήσει να συγχέετε τα δύο πεδία»

 

Η πρόσκληση της εκδήλωσης

 

Facebook Comments