Διαψεύδει η κυβέρνηση την παραβίαση χωρικών υδάτων από τουρκικό πολεμικό σκάφος κοντά στην Κρήτη

14 mins read

Το συνεχιζόμενο μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας, με στόχευση την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου έλαβε χώρα η παρενόχληση του Nautical Geo και για την οποία περιοχή η Άγκυρα έβγαλε και νέα Navtex, επιχειρεί να αντιμετωπίσει σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα.

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η εξωτερική μας πολιτική δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όσον αφορά στην τελευταία Navtex της Τουρκίας και την ακόλουθη αντι-Navtex με την οποία απάντησε εξίσου προκλητικά στην ελληνική Navtex, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε χάρτη με τη παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. 

Έρμηνεύοντας αυτή τη νέα όξυνση της τουρκικής παραβατικότητας, διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι το τουρκικό πολεμικό σκάφος που παρενόχλησε το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό Nautical Geo έφτασε σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι σχετικό ερώτημα είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ξανά διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας τον Οκτώβριο, ο κ. Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας απλώς ότι θα επανέλθει στο θέμα.

Εξέφρασε όμως ευθέως την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη μαζί με το Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Τατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι είχε τεθεί ζήτημα ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη- Ελπιδοφόρου, αλλά προκειμένου να μην εμφανιστεί διασπασμένη η ελληνορθόδοξη κοινότητα, θα επισκεφθούν μαζί το Ground Zero.

Παρακολουθήστε εδώ: 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα