Δημοσκόπηση MARC: Αγγίζει την αυτοδυναμία η ΝΔ

14 mins read

Υψηλός πληθωρισμός, ακρίβεια, ενεργειακή ανασφάλεια. Ένα περιβάλλον που θα ανέμενε κανείς ότι θα οδηγούσε σε πολιτική αστάθεια.

Κι όμως, παρόλα αυτά, η κυβέρνηση όχι μόνο αντέχει αλλά όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για την κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», εάν γίνονταν σήμερα εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα βρισκόταν πολύ κοντά στην εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.

Επειτα από τρία χρόνια στην εξουσία, με την πανδημία και την ουκρανική κρίση να βάζουν σημαντικά εμπόδια στον πολιτικό της σχεδιασμό, η κυβερνητική παράταξη όχι μόνο δεν εμφανίζει σημαντικά σημάδια φθοράς αλλά, αντίθετα, αγγίζει τον στόχο που έχει θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη μέτρηση της Marc, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η ΝΔ παραμένει πρώτη με ποσοστό 33,4%, σχεδόν δέκα μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ (23,9%), ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 12,3% και το ΚΚΕ με 5,7%.

Με τη μέθοδο της αναγωγής η εταιρία δημοσκοπήσεων προβλέπει ότι στην κάλπη αυτά τα ποσοστά θα εκφραστούν με το κυβερνών κόμμα να ξεπερνά οριακά το 37%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 13,7% και το ΚΚΕ στο 6,3%. Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 44 και το ΚΚΕ 21.

Στις επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θεωρείται βέβαιο πως θα ακολουθήσουν, και με τον νέο εκλογικό νόμο, η ΝΔ θα εξασφάλιζε 147 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 73, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ38 και το ΚΚΕ 18. Στα επί μέρους στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύται στο «Πρώτο Θέμα», καταγράφεται η μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με την πλειοψηφία (57,7%) να συμφωνεί με την πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.

Ενα μήνα νωρίτερα μόλις το 26% εκτιμούσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη, (το 67% προέβλεπε κάλπες εντός του φθινοπώρου).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51,9%) θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ικανότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεται το 29,1%. Κυρίαρχο ζήτημα για τους πολίτες παραμένουν οι ανατιμήσεις (75,9%), ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά (29%), ο πόλεμος στην Ουκρανία (23,9%) και η αντιμετώπιση της πανδημίας (20%).

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα