Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι στην επίσκεψη αυτή θα υπογραφεί η διμερής συμφωνία για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία από τουρκικές εταιρείες για την Εκμετάλλευση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα ενοχλείται γιατί η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψαμε με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών. Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα. Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία».