ΑρχικήΠολιτικήΔύο εφαρμογές με διαβαθμισμένες πληροφορίες από Χαρδαλιά σε Μητσοτάκη

Δύο εφαρμογές με διαβαθμισμένες πληροφορίες από Χαρδαλιά σε Μητσοτάκη

«Ξενάγηση» στις προηγμένες εφαρμογές που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας έκανε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π., ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε αναλυτικά τη λειτουργία των τεχνολογικών μέσων που έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την καταγραφή των κρουσμάτων, τη διασύνδεσή τους με τη διαθεσιμότητα του Συστήματος Υγείας, αλλά και την επίβλεψη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε καραντίνα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πρώτη εφαρμογή που παρουσίασε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στον Πρωθυπουργό απεικονίζει με γεωγραφική ακρίβεια όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανά Δήμο και ανά Περιφέρεια. Προβάλλει την αναλογία των ασθενών με τη δυναμικότητα των τοπικών νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ και άλλες δυνατότητες, ώστε να εντοπίζεται άμεσα οποιαδήποτε ανησυχητική τάση, ενώ παράλληλα ενημερώνει την Πολιτική Προστασία πόσοι ασθενείς αναρρώνουν κατ’ οίκον και πόσοι νοσηλεύονται.

Στην δεύτερη εφαρμογή έχουν καταχωρηθεί όλα τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα ή περιορισμό, σε συνδυασμό με τις διευθύνσεις κατοικίας που έχουν δηλώσει. Το σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης, τόσο με δειγματοληπτικές αυτοψίες όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να εντοπίζονται παραβάτες και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, οι εφαρμογές περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε αρμόδια στελέχη, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ο κ. Χαρδαλιάς, που παρουσίασε και τους επιτελείς της Γ.Γ.Π.Π. που εργάζονται νυχθημερόν αυτή την περίοδο όπως και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που μετέχουν στη δύναμη, τόνισε πως πέραν της συνεισφοράς τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού οι εφαρμογές αποτελούν και παρακαταθήκη για το μέλλον, επιτρέποντας στη χώρα μας να χτίσει τις υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτεί ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή η ψηφιακή «κληρονομιά», η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης, θα μεταφερθεί σύντομα στο κτήριο όπου θα στεγαστούν όλες οι κομβικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, στην περιοχή της λεωφόρου Κηφισίας.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Γ.Γ.Π.Π. και τους αφανείς ήρωες που εργάζονται καθημερινά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία και την ευημερία.

Επισήμανε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε θέσει ως στόχο την ανάδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε πρότυπο αποτελεσματικότητας απέναντι σε κάθε είδος κρίσης, δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει το έμψυχο δυναμικό για να το πετύχει. «Ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Χαίρετε αγαπητέ Υφυπουργέ και κυρία και κύριοι. Με πολύ μεγάλη χαρά συναντιόμαστε, έστω και εξ αποστάσεως, και μου δίνεται με αυτό τον τρόπο η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω, την καθεμία, τον καθένα ξεχωριστά και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε κάνει σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες τον τελευταίο μήνα.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση υγειονομικού χαρακτήρα. Την χειριστήκαμε, την χειριστήκατε με απόλυτη επάρκεια, με μεγάλο επίπεδο σοβαρότητας. Και πρέπει να σας πω ότι ειδικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης –το λεγόμενο contact tracing– τον εντοπισμό των υπόπτων περιστατικών, καταφέρατε να κάνετε μία εξαιρετική δουλειά σε αντίξοες συνθήκες.

Θα χαρώ πάρα πολύ να δω και να μου παρουσιάσετε σήμερα τα εργαλεία τα οποία έχετε στη διάθεση σας, τα συστήματα, για να μπορείτε να εντοπίζετε τα ύποπτα κρούσματα, το πώς συνδέεστε με τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, αλλά και το σύστημα το οποίο έχετε στη διάθεση σας για να μπορείτε να εποπτεύετε όσους έχουν μείνει σε καραντίνα.

Πρέπει να σας πω ότι αυτή η υποδομή την οποία χτίζουμε, υποδομή σε μέσα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά κυρίως υποδομή σε τεχνογνωσία, είναι μία υποδομή η οποία θα μας συνοδεύσει και για τα επόμενα χρόνια. Διότι θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να αποπνέουμε αυτό το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας, που θα κάνει και τους πολίτες να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος συνολικά. Με αυτά τα λόγια να σας πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει».

Αμέσως μετά την παρουσίαση του κ. Χαρδαλιά, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα όσα μας είπες. Σκεφτόμουνα ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πριν από εννέα μήνες, είχα αναλάβει την δέσμευση, ότι η χώρα πολύ σύντομα θα αποκτήσει μία Πολιτική Προστασία πρότυπο. Έχοντας βέβαια -κουβαλώντας ως χώρα- τραυματικές εμπειρίες από φυσικές καταστροφές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς συμπολίτες μας. Και βέβαια ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και πράγματα τα οποία ενδεχομένως να κάναμε σε μήνες να τα κάνουμε σε εβδομάδες και πράγματα τα οποία θα κάναμε σε εβδομάδες να τα κάνουμε σε μέρες ή ώρες.

Διαπιστώνω όμως ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, η τεχνογνωσία, και με την κατάλληλη υποστήριξη θα μπορέσουμε σύντομα να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο. Και προσβλέπω σε αυτό το οποίο είπες, να έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω το καινούργιο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ήδη προετοιμάζεται και το οποίο θα είναι ένα κτήριο υπόδειγμα όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι άνθρωποι και όλη η πληροφορία η οποία απαιτείται για να τα διαχειριστούμε κάθε είδους κρίση.

Ταυτίζαμε την πολιτική προστασία στη συνείδησή μας με φυσικές καταστροφές, με φωτιές, με σεισμούς, με πλημμύρες. Προφανώς αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς της Πολιτικής Προστασίας, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, γιατί μπροστά μας έχουμε και μία αντιπυρική περίοδο, για την οποία γνωρίζω ότι -ταυτόχρονα με τη δουλειά που κάνετε στον κορωνοϊό- προετοιμάζεστε.

Αλλά διαπιστώσαμε ότι έχουμε και άλλες απειλές. Υπάρχουν και αόρατοι εχθροί οι οποίοι  μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και οι οποίοι απαιτούν ένα άλλο βαθμό προετοιμασίας και ένα άλλο βαθμό ετοιμότητας. Θέλω στο πρόσωπό σου αλλά και στο πρόσωπο όλων των άξιων συνεργατών σου να ευχαριστήσω και πάλι ξεχωριστά κάθε στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, όλα τα στελέχη της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, που συνδράμουν σε αυτό το διαλειτουργικό όργανο που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς.

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας, δημοκρατίας, ελευθερίας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των πολιτών αποτελεί την πρωταρχική ευθύνη του κράτους. Πάνω σας έχει πέσει ένα πολύ μεγάλο βάρος αυτής της δουλειάς. Έχετε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να σας δίνει, σε όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια μεγάλη ικανοποίηση για να συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, την εξαιρετική δουλειά που κάνετε.

Και πάλι συγχαρητήρια, ευχαριστώ πάρα πολύ για ό,τι έχει γίνει στην Πολιτική Προστασία».