Ε. Αχτσιόγλου: Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με συρρίκνωση μισθών το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ

20 mins read

«Συρρίκνωση της εργασίας, συρρίκνωση μισθών και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, σε τοποθέτησή της στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «Δεν είναι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που θα μας πάει στην επόμενη μέρα, είναι ένα μοντέλο το οποίο το είχαμε γνωρίσει πριν το 2010, δεν ήταν επιτυχημένο και μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στην κρίση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «για εμάς η δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει τη στήριξη της εργασίας. Αντιθέτως, με τη ΝΔ έχουμε υποβάθμιση συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων και του μηχανισμού για την αύξηση των μισθών, δηλαδή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτά περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, πέρα από τα εργασιακά. Οι φωτογραφικές ρυθμίσεις επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων πολύ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ένα αναπτυξιακό μοντέλο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα και κανείς δεν θα πει τι ωραία που είναι τα πράγματα στην αγορά εργασίας», όμως, πρόσθεσε, «είχαμε μείωση της ανεργίας 10 ποσοστιαίες μονάδες στη δική μας θητεία» και «το ΣΕΠΕ έκανε δουλειά, μειώθηκε η αδήλωτη εργασία κατά περίπου 10 μονάδες και ξεκίνησαν να μπαίνουν κάποιοι κανόνες κυρίως στα ωράρια». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η ΝΔ είναι στον ακριβώς αντίθετο δρόμο στα εργασιακά. Ο κ. Βρούτσης καταργεί ό,τι νομοθετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να προεξαγγέλλει ότι θα καταργήσει τον κανόνα για τη δήλωση των υπερωριών, είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ο ορισμός της φράσης “εκεί που μας χρωστούσανε θέλουν να μας πάρουν και το βόδι”. Η υπόθεση της Novartis είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο, έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και συνδέεται με τη διαχείριση πολιτικών προσώπων. Ανεξαρτήτως αν μιλάμε για το αδίκημα της δωροδοκίας ή το αδίκημα της απιστίας, αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης».

Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, είναι δεδομένη η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων που γινόταν για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η υπερτιμολόγηση αυτή δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, διότι η τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι τιμή αναφοράς και για άλλες χώρες, άρα οδηγούσε σε ένα μεγιστοποιημένο κέρδος για τη Novartis.Υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες προενημερώσεις, προκειμένου να μπορεί να κάνει κινήσεις η εταιρεία για να έχει τη λιγότερη απώλεια στην περίοδο του PSI. Όλα αυτά είναι δεδομένα και υπάρχουν και σε εισαγγελικό πόρισμα. Άρα, μιλάμε για ένα τεράστιο σκάνδαλο του οποίου όλες οι προεκτάσεις διερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Εμείς αναδείξαμε την υπόθεση και την πήγαμε στη δικαιοσύνη».

Facebook Comments