ΑρχικήΠολιτικήΈγινε η παρουσιάση του ευρωψηφοδελτίου του ΜέΡΑ25 από το Γιάνη Βαρουφάκη

Έγινε η παρουσιάση του ευρωψηφοδελτίου του ΜέΡΑ25 από το Γιάνη Βαρουφάκη

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 παρουσίασε χθες ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης στον πολυχώρο “Αννα – Μαρία Καλουτά” στο Νέο Κόσμο. Πρόκειται για τα 22 πρώτα ονόματα ενώ στην εκδήλωση που παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις από προσωπικότητες που στηρίζουν την προσπάθεια του Γιάνη Βαρουφάκη.
“Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον Δημήτρη και την Μαρία να αλληλεπιδρούν με το πολυπληθές κοινό το οποίο συμμετείχε ενεργά σε ερωτήσεις όπως “ποιος είναι αυτός που ο σκύλος του ακούμπησε το δημοσιογράφο Παντελή Καψή και εκείνος έπεσε σαν να ζητούσε πέναλτι”; ή “ποιος είναι αυτός που το όχι του δημοψηφίσματος δεν το μετέτρεψε σε ναι”; αναφέρει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.
Στη συνέχεια ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τους “ξεχωριστούς καλεσμένους” του DiEM25 που με τα δικά τους μηνύματα στηρίζουν την εκλογική δυναμική του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα.
Έτσι η πρωθυπουργός της Ισλανδίας και μέλος του Progressive International Katrín Jakobsdóttir, ο Alfonso Cuarón, σκηνοθέτης και μέλος του DiEM25, ο Brian Eno,μουσικός, εικαστικός καλλιτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25 και ο αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας, μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του DiEM25 James K. Galbraith έδωσαν την πλήρη και αμέριστη στήριξη τους στο ΜέΡΑ25.
Ο Brian Eno υπογράμμισε στο μήνυμά του ότι “οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πραγματική δημοκρατία στην Ευρώπη γιατί αυτό που επικρατεί σήμερα είναι μία επίπλαστη δημοκρατία”. Ο οικονομολόγος και συγγραφέας, μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του DiEM25 James K. Galbraith ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέψει η πραγματική Δημοκρατία ειδικά στην χώρα που την γέννησε ενώ η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ είπε ότι στη χώρα της ο κόσμος έδωσε τις σωστές απαντήσεις και άφησε πίσω του το παλιό σύστημα και τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Στο σημείο αυτό ο κ.Βαρουφάκης παρατήρησε ότι “στην Ισλανδία 86 τραπεζίτες πήγαν στη φυλακή” με το πολυπληθές κοινό να ξεσπάει σε αυθόρμητο χειροκρότημα.
Από την πλευρά του ο φημισμένος Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, του οποίου η ταινία Roma είναι εκ των φαβορί για τα εφετινά Όσκαρ – από την Ιταλία όπου βρίσκεται – στον χαιρετισμό στήριξης του ΜέΡΑ25 κατέληξε με το «muchas gracias amigos».
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι οι υποψήφιοι του κόμματος αντιλαμβάνονται τις υποψηφιότητες τους κάτι σαν «μια βρωμοδουλειά» η οποία πρέπει να γίνει για λογαριασμό των πολιτών και της Δημοκρατίας και όχι ως μια «ευκαιρία» για δική τους ανέλιξη ή ωφελήματα.
“Το ΜέΡΑ25 θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές εκλογές και οι πολίτες θα το εμπιστευτούν για να σταματήσει πραγματικά το καθεστώς της «χρεοδουλοπαροικίας» ένας «όρκος τιμής για τα παιδιά μας που φεύγουν αλλά και για τους γονείς που μένουν» γιατί βέβαια «ουδέποτε αφήσαμε πίσω μας το μνημόνιο» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές εκ μέρους των γυναικών μίλησαν η Ευρωβουλευτής κα Σοφία Σακοράφα και εκ μέρους των ανδρών ο Κλέων Γρηγοριάδης. Η κα Σακοράφα τόνισε ότι «σήμερα ξεκινάμε έναν ιδιαίτερα δύσκολο αλλά και ελπιδοφόρο αγώνα. Το Μέτωπο, που μετράει ένα χρόνο ζωής,πρέπει να αποκτήσει υπόσταση και φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στο Εθνικό Κοινοβούλιο».
Ο Κλέων Γρηγοριάδης τόνισε οτι αποφάσισε να ενεργοποιηθεί πολιτικά με το ΜέΡΑ25 γιατί δεν θα ήθελε τα παιδιά του να ζήσουν σε μια φασιστική κοινωνία όπως αυτή αρχίζει να διαμορφώνεται στην σημερινή Ευρώπη και εξέφρασε την μεγάλη του ελπίδα ότι το ΜέΡΑ25 θα αποτελέσει το «όχημα των ενεργών δημοκρατών πολιτών» για μια κοινωνία όπως την οραματιζόμαστε και την θέλουμε.
Τα ονόματα των πρώτων υποψήφιων ευρωβουλευτών που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
Γυναίκες:
1. Αναγνωστοπούλου Δήμητρα
2. Αποστολοπούλου Ευαγγελία
3. Κακούρη Αγνή
4. Καρακίτσου Μαρία
5. Κατσούλη Ελευθερία
6. Μήτσιου Ειρήνη
7. Μπαϊρακτάρη Ροδάνθη Αριστέα
8. Μπακαδήμα Φωτεινή
9. Παπαντωνίου Δέσποινα
10. Σακοράφα Σοφία
11. Σπετσιώτη Ελένη
‘Αντρες:
1. Βακολίδης Νίκος
2. Γρηγοριάδης Κλέων
3. Δρόσος Δημήτρης
4. Έντμαν Έρικ
5. Καγκελάρης Παναγιώτης
6. Νάνος Κωνσταντίνος
7. Πανταζής Βασίλης
8. Παπαδέλος Σωτήρης
9. Σαββόπουλος Κωνσταντίνος Οδυσσέας
10. Χαραλαμπάκης Γιάννης
11. Schult Jochen