ΑρχικήΠολιτικήΕιδικό Σχολείο που κλείνει επισκέφθηκε ο Ανδρουλάκης: «Για την αποτυχία του κράτους...

Ειδικό Σχολείο που κλείνει επισκέφθηκε ο Ανδρουλάκης: «Για την αποτυχία του κράτους είμαστε όλοι υπεύθυνοι»

Το 2ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Πυλαίας – Χορτιάτη επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και συνομίλησε με γονείς και μαθητές για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ο Δήμος Πυλαίας θα προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας του 2ου ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού νηπιαγωγείου, καθώς τα κτήρια που στεγάζουν τα σχολεία, έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις αρμόδιες επιτροπές.

Αν και το θέμα της ακαταλληλότητας των χώρων  έχει τεθεί εδώ και χρόνια, όπως σημείωσαν οι γονείς των μαθητών με ειδικές ανάγκες, ζουν με την αγωνία αν τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει για τα παιδιά τους κατάλληλος χώρος.

Περαιτέρω, η κατανομή των μαθητών σε άλλα ειδικά σχολεία του νομού στο μέσον της σχολικής χρονιάς ανατρέπει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και διαταράσσει την καθημερινότητα των παιδιών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

Εχει χρέος η κυβέρνηση να αξιοποιήσει σωστά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο υπηρεσιών για τα παιδιά αυτά και κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων και στη μετέπειτα ζωή τους, στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Από την πλευρά μας, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, γιατί είναι προτεραιότητά μας, τα παιδιά αυτά που έχουν ανάγκη το κοινωνικό κράτος, έχουνε ανάγκη όλους εμάς δίπλα τους, να τους προσφέρουμε μία καλύτερη ζωή και για το μέλλον τους και για τις οικογένειές τους.

Το ζήτημα της ειδικής αγωγής δεν είναι ένα θέμα μόνο ευαισθησίας είναι πάνω από όλα ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Ήρθαμε σήμερα εδώ στην Πυλαία διότι αναστέλλεται η λειτουργία του 2ου ειδικού σχολείου και νηπιαγωγείου, διότι κρίθηκαν ακατάλληλες οι υποδομές. Ενδιαμέσως της σχολικής περιόδου τα παιδιά μας μπαίνουν σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια, ανατρέποντας το σχολικό τους πρόγραμμα, βάζοντας σε δυσκολία και την οικογένειά τους και τα ίδια. Ο κ. Ανδρουλάκης περιηγήθηκε στο εσωτερικό του σχολείου και μίλησε με μαθητές και γονείς.

”Τα λόγια σας εικονοποιούν την αποτυχία του κράτους μας, για την οποία είμαστε όλοι υπεύθυνοι, παραπάνω βεβαίως η κυβέρνηση, αλλά είμαστε όλοι υπεύθυνοι” είπε ο κ. Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος σε μαθητές και πρόσθεσε:

Δεσμεύομαι, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε – και εγώ και ο Γιάννης (Βαρδακαστάνης) που έχει υπηρετήσει το αναπηρικό κίνημα, πάρα πολλά χρόνια με πρωτοβουλίες- να κάνουμε ό,τι μπορούμε να έχετε το Σεπτέμβρη αυτό που χρειάζεται. Εάν δεν το έχετε, θα φωνάξουμε ακόμη πιο δυνατά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, γιατί για αυτό μας φώναξαν εδώ οι γονείς σας και οι καθηγητές σας. Μας δίνεται μαθήματα ζωής σήμερα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση των ΑΜΕΑ στη χώρα μας “πρέπει να πάψει να είναι διαδικαστική” και να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί δεν αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι τέλος της χρονιάς τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κόπτσης. Σημείωσε, ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, από το Υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας, ώστε σε ένα οικόπεδο, είκοσι στρεμμάτων, το οποίο παραχωρεί ο δήμος Θέρμης, να χτιστεί ένα μεγάλο σύγχρονο διδακτήριο, στο οποίο θα στεγαστούν τρία ειδικά σχολεία, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά θα μισθωθεί με διαγωνισμό κτίριο για τη μεταφορά των παιδιών, ώστε από το Σεπτέμβριο να μην μείνουν χωρίς σχολική στέγη. Ο κ. Κόπτσης σημείωσε ότι ότι γίνονται προσπάθειες, αναφέροντας τις επτάμιση χιλιάδες προσλήψεις φέτος στην ειδική αγωγή, το διπλασιασμό των παράλληλων στηρίξεων, κ.α.

Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, χάρη στον αγώνα των γονέων” είπε ο εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων των μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ, Ιωάννης Μπαρπούτας, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την επίσκεψη και για το ενδιαφέρον του. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη λύση που δρομολογείται και πρόσθεσε: Περιμένουμε να μας πουν και είμαστε συνεχώς στον αγώνα δεν πω και τα σταματήσουμε μέχρι να μπούμε σε καινούργιο σχολείο.