ΕΛΚ: Ευρωομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών μπλόκαραν ψήφισμα κατά της Τουρκίας

15 mins read

Σε ανακοίνωση του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταγγέλει ότι δεν βρήκε πρόθυμους συμμάχους από άλλες ευρωομάδες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην προσπάθεια του να ασκήσει πίεση κατά της Τουρκίες, για τις ενέργειες που γίνονται σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η Ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε μια ισχυρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα ντιμπέιτ και ένα ψήφισμα, για να καταγγείλει τις ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές ομάδες, οι Σοσιαλιστές (S&D) και οι Κομμουνιστές (GUE) μπλόκαραν ένα Ψήφισμα επί του θέματος. Υπό το φως των πραγματικών γεγονότων, είναι ακατανόητο ότι τα κόμματα της Αριστεράς ακυρώνουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ Πρόεδρος του ΕΛΚ, Manfred Weber, ζήτησε επείγουσα συζήτηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Josep Borrell: «Η Τουρκία κλιμακώνει μονομερώς τις συγκρούσεις με την Ευρώπη και η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται στα ελληνικά σύνορα σε τακτική βάση και οι προσπάθειες γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου εντείνονται συνεχώς. Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες αυτές τις επιθέσεις».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν προκαλεί μια άλλη προσφυγική κρίση προς όφελός του στην πλάτη των απελπισμένων ανθρώπων. Οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι έχει πάει πολύ μακριά και ότι πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την ΕΕ».

Διαψεύδει ο Παπαδημούλης

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης με tweets του ωστόσο στο διαψεύδει. Χαρακτηριστικά έγραψε:

Η Ευρωομάδα μας ζήτησε ήδη από τις 24/6 η συζήτηση για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο να συνοδευτεί με καταδικαστικό ψήφισμα. Όσα αντιθέτως ισχυρίζεται η ηγεσία του ΕΛΚ, είναι απολύτως ψευδή. Το θέμα δεν προσφέρεται για φθηνή αντιαριστερή μικροπολιτική:

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, είχε ζητήσει μετά από αίτημά μου, από τις 24/6, η συζήτηση για την Τουρκία στην Ολομέλεια του ΕΚ να συνοδευτεί από ψήφισμα.
Το αποδεικνύει το mail της GUE/NGL με το επίσημο αίτημα. Όσα λέει το ΕΛΚ και η ΝΔ είναι απολύτως ψευδή και συκοφαντικά.

Facebook Comments