Ελληνοτουρκικά – ΕΛΙΑΜΕΠ: Μπακογιάννη και Παπανδρέου συμφωνούν με την προσφυγή στη Χάγη

17 mins read

Το ΕΛΙΑΜΕΠ άνοιξε την πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά, με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, να εξηγούν γιατί συμφέρει την Ελλάδα η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μπακογιάννη: «Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν»

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το Ελσίνκι δεν υπάρχει πια. Είναι σαν το παλιό παραμύθι με το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων να λέμε για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Να πούμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Και πρόσθεσε «Υπάρχει μια ανησυχητική κατεύθυνση που παίρνει ο διάλογος για τη Χάγη γιατί γράφεται πως αν πιστεύεις πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στη Χάγη είσαι μειοδότης. Τι σημαίνει μη αποδοχή της Χάγης; Αν πει η Ελλάδα δεν πάω στη Χάγη. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Η Τουρκία ποτέ δεν το αναγνώρισε το δικαστήριο οπότε δεν χάνει τίποτα».

Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «Η δική μας πολιτική είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο άρα αυτό από μόνο του μας οδηγεί στη Χάγη.  Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πάμε στη Χάγη».

Και έκλεισε την τοποθέτηση της, λέγοντας ότι «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Το μήνυμα διαλόγου να είναι συνέχεια στο τραπέζι. Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν».

Γ. Παπανδρέου: «Να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου»

Με την σειρά του, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε «Θα το έθετα πιο απλά, θέλουμε την ισχύ του δικαίου ή το δίκαιο του ισχυρού; Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σαφές, ότι μας συμφέρει, όπως συνάδει με τον διεθνή μας ρόλο, να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου».

Και συμπλήρωσε ότι «Αυτό το δίλημμα δεν είναι ρητορικό, γίνεται ολοένα πιο επίκαιρο αν αξιολογήσει κανείς τον τρόπο που πολλές δυνάμεις, όπως σήμερα οι ΗΠΑ, λειτουργούν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Βλέπουμε μια τάση υποβάθμισης των διεθνών συμφωνιών, πχ. του Παρισιού για το Κλίμα, των συμφωνιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, αντίστοιχα και με το Ιράν».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως «Αντί να παρασυρθούμε σε αυτήν τη λογική, πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στα πιο άμεσα δικά μας ζητήματα, η θέση υπέρ της ισχύος του Δικαίου.

Και κατέληξε, τονίζοντας «Θα έλεγα μάλιστα, αναπόσπαστο τμήμα, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική».

Facebook Comments