ΑρχικήΠολιτικήΈνσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και επικρίσεις για τη Βουλή

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και επικρίσεις για τη Βουλή

Με υψηλούς τόνους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ,με επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής αλλά και με ένσταση αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου περιβάλλοντος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η λειτουργία της Βουλής εν μέσω πανδημίας δεν επιτρέπει και δεν θεωρούμε ότι παρέχει τα εχέγγυα για την συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, καθώς δεν υπάρχουν συνθήκες κανονικότητας, ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο έχει πλήθος αντισυνταγματικών άρθρο και πρέπει να αποσυρθεί.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σε πιο υψηλούς τόνους ανέφερε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με αυτοκρατορική λογική αφού δεν δέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η ένσταση αντισυνταγματικότητας να εγκριθεί διά εγέρσεως και με καταμέτρηση των βουλευτών και όχι με την ψήφο των εισηγητών και το τεκμήριο της πλειοψηφίας κάτι που πρότεινε και ο Ανδρέας Λοβέρδος και δέχτηκε το προεδρείο της Βουλής.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ανά πάσα στιγμή στο εξής η διάσκεψη των προέδρων, με πολιτικό προηγούμενο, με απόφαση της θα μπορεί κατά το δοκούν να αλλάζει τον κανονισμό της Βουλής και να εισηγείται την λειτουργία της Βουλής όπως της καπνίσει.

Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ η αλλαγή των όρων λειτουργίας του κοινοβουλίου, αυτή είναι αυτοκρατορική πολιτική και επικίνδυνη για την δημοκρατία.

Όλη η διαδικασία είναι στον αέρα, είστε στον αέρα αυτή τη στιγμή.»

Ανδρέας Λοβέρδος: «Σωστά προχωράμε με τέτοιες αποφάσεις λειτουργικής φύσης που εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο που πρέπει. Προτείναμε την αποδοχή της πρότασης που κάνει το προεδρείο να ψηφίσουν και επί των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας οι εισηγητές των κομμάτων με το τεκμήριο της πλειοψηφίας.

Δεχόμαστε μόνο την ουσία και τις παρατηρήσεις για την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 44 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι όλα τα άλλα.

Εγώ έχω αντιρρήσεις για το άρθρο 93 που αφορά στα Ιόνια νησιά δεν θα τις μετατρέψω όμως σε νομικό και σε συνταγματικό διάλογο».

Στα όσα είπε ο Δημήτρης Τζαννακόπουλος για τη λειτουργία του κοινοβουλίου αντέδρασε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης.

Νικήτας Κακλαμάνης: «Δεν θα μιμηθώ την Ζωή Κωνσταντοπούλου που έκανε αγορεύσεις από το βήμα, όταν κάποια στιγμή κατέβω κάτω θα σας απαντήσω σε όλα γιατί υπάρχει απάντηση σε όλα όσα είπατε τώρα δεν θα το κάνω. Ανέχτηκα πολλές προσβολές που μου είπατε ότι αυθαιρετώ δεν θέλω να γυρίσω στο πρόσφατο παρελθόν για το τι γινόταν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στις ενστάσεις και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις τρεισήμισι ωρών και στη Βουλή 25 φορείς μίλησαν για εφτάμιση ώρες.

«Στη συζήτηση μια σειρά από φορείς τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου και έκανα κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν προχωρεί περισσότερο απ’ όσο προχωρεί με αυτό το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο είναι επείγον να ψηφιστεί διότι περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, ρυθμίσεις για την αποκομιδή των μπαζών, ρύθμιση με τις πλαστικές σακούλες για να τελειώσουν τα κόλπα με τα σουπερμάρκετ, το επείγον θέμα των δασικών χαρτών. Εχουμε περιβαλλοντικές αδειοδότησης που διαρκούν από έξι ως οκτώ χρόνια ενώ ο μέσος ευρωπαϊκό όρος είναι 100 με 150 μέρες.

Θα λάβουμε σε μεγάλο βαθμό υπόψη τις παρατηρήσεις που έκανε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής γιατί δεν είμαστε αλαζόνες, ούτε ερχόμαστε εδώ με δογματικές εμμονές. Δεν θα αγνοήσουμε προτάσεις που έρχονται από την επιστήμη και από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο θα μετατραπεί σε ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης».

Τελικά η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.