Επί οκτώ ώρες κατέθετε ο «Σαράφης» – Το απόγευμα η κατάθεση της «Κελέση»

26 mins read

Επί οκτώ ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» απαντούσε στις ερωτήσεις του κλιμακίου της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στη ΓΑΔΑ.

Η κατάθεση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σήμερα στις 18.00 η επιτροπή εξετάζει στη ΓΑΔΑ την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση». Παράλληλα θα υπάρξει μια ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, το πρωί, κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του Δ. Τζανακόπουλου.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» που προσήλθε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, υπό άκρα μυστικότητα και με όλα τα μέτρα προστασίας, κατέθεσε με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής του, ευρισκόμενος σε άλλον όροφο και χώρο από αυτόν που βρίσκονταν ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας και τα τρία μέλη της προκαταρκτικής Επιτροπής Θανάσης Πλεύρης (N.Δ.), Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής).

Αλλάζει ρότα ο «Σαράφης»: «Δεν έχω κανένα στοιχείο για τους πολιτικούς»

Με εντελώς τρόπο διαφορετικό Νέα Δημοκρατία και ΣυΡιζΑ εκτιμούν μέχρι τώρα την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μαξίμου Σαράφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της πλειοψηφίας της Προανακριτικής, ο Μάξιμος Σαράφης παίρνει πίσω όλες τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει για τα πολιτικά πρόσωπα και τώρα μιλά για πιθανολογήσεις, όπως λένε χαρακτηριστικά.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα. Πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα» και εξαιρεί από την υπόθεση Novartis τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα ενώ αδειάζει την Ελένη Τουλουπάκη για καθεστώς προστασίας του Νίκου Μανιαδάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ως «πιθανολογήσεις» τα όσα είπε για πολιτικά πρόσωπα και ομολόγησε ότι «δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς».

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι για τον Μανιαδάκη ο ίδιος κατέθεσε ήδη από τις αρχές Γενάρη ότι είχε εμπλοκή αλλά πως η κ. Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός γιατί είπε στον Σαράφη ότι «δεν ήθελε να τον εμπλέξει».

«Από τον Ιανουαριο του 2018 είχα πει στην κ.Τουλουπακη για τον Μανιαδάκη αλλά του είπε “άστον για μετά”», δήλωσε ο κ. Σαράφης.

Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι… πιθανολόγηση».

Το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI είπε ότι είναι ανακριβές. Επίσης, δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση.

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣυΡιζΑ, εκτιμάται ότι ο κύριος Σαράφης κατέθεσε ακριβώς τα ίδια που είχε καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς.

Κατά τον ΣυΡιζΑ, ο μάρτυρας ακόμα δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο, καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών Και μιλάει για σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και μέσω μέιλ έφτιαχναν τις τιμές.

Ο Μάξιμος Σαράφης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι:

  1. «Ό,τι λεω είναι πιθανολογηση. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς. Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν έχω κανένα στοιχείο. Κι ότι είπα είναι πιθανολόγηση».
  2. «Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω».
  3. «Ούτε για τους Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Στουρνάρα δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο». Όλα τα πιθανολογεί.
  4. Αρνήθηκε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Μανιαδάκη, Δεστεμπασίδη και Βουλκίδη.
  5. Έκανε υπαινιγμοί για διαρροές Τουλουπάκη στο Documento για Μανιαδακη.

Συγκεκριμένα είπε:

Για τον κ. Μανιαδακη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή. Αλλά δεν το κατέγραψε (σ.σ. Ε. Τουλουπακη) γιατί δεν ήθελε πιθανολογω να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας.

Μετά από 10 μήνες με κάλεσε η κ. Τουλουπακη και μου είπε δεν έχω πρόβλημα γίνε συγκεκριμένος για τον Μανιαδάκη.

Εγώ δεν είχα μιλήσει με το Documento που το είχε γράψει. Μόνο στην κ. Τουλουπακη είχα πει για την εμπλοκή Μανιαδάκη. Δεν ξέρω πως διέρρευσε».

Facebook Comments