Επίσημη πρώτη για το νέο minisite του 112- Ότι χρειάζεται να ξέρετε

29 mins read

Αφιερωμένη στον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» που σώζει ζωές είναι η σημερινή ημέρα (11 Φεβρουαρίου), η οποία έχει ανακηρυχθεί «Ευρωπαϊκή Ημέρα» για τον αριθμό, που σώζει ζωές σε κακοκαιρίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, τροχαία ατυχήματα.

Το «112» δέχεται καθημερινά από 8.000 έως 14.000 κλήσεις, ενώ χιλιάδες είναι και τα μηνύματα που λαμβάνει.

«Από το 2020 το 112 έγινε ένα πολυκαναλικό μέσο επικοινωνίας του πολίτη προς τους φορείς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και αντίστροφα μέσα από τα γνωστά μηνύματα. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι πολίτες είναι η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να καλέσει το 112 για παράδειγμα σε ένα τροχαίο, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να μπει στο δίλημμα, να καλέσει την αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανθυποπυραγός στο Πυροσβεστικό Σώμα Βασίλης Καζούκας.

112: Κατά μέσο όρο ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης δέχεται 8.000-14.000 κλήσεις ημερησίως
Εξηγώντας, ο ίδιος αναφέρει πως «καλώντας ο πολίτης το 112 ειδοποιεί ταυτόχρονα τέσσερις φορείς, δίνοντας έτσι μία μεγάλη ευκολία. Εκείνη τη στιγμή που μας καλεί ο πολίτης και μόνο όταν μας καλεί ο πολίτης σεβόμενοι την ιδιωτικότητα έχει αναπτυχθεί μία τεχνολογία που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε την ευρύτερη περιοχή από την οποία μας καλεί και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τη χρήση smart phones να μπορούμε να τον εντοπίζουμε με ακρίβεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά όταν ο πολίτης δεν γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται, ειδικά σε εκτός αστικού περιβάλλοντος περιοχές, όπου υπάρχουν διάφορα τοπωνύμια, που πολλές φορές δεν είναι γνωστά ούτε στους πρώτους ανταποκριτές».

«Ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που το ενεργοποιήσαμε για όλους τους τύπους κινητών συσκευών και μάλιστα το έχουμε ενεργοποιήσει και για roamers στην περίπτωση που έχουν android τηλέφωνο» προσθέτει. Όπως εξηγεί, η ακρίβεια και η δυνατότητα γεωεντοπισμού διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς το 112 έχει κληθεί για διάφορα περιστατικά έρευνας και διάσωσης και τονίζοντας, πως η δυνατότητα αυτή δίνει «έμφαση στα άτομα με αναπηρίες».

Με νέο «πρόσωπο» στο Διαδίκτυο το 112: Επίσημη πρώτη για το νέο minisite της Υπηρεσίας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα 112

Με ένα νέο, σύγχρονο minisite, αφιερωμένο στον ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, υποδέχεται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για το 112, όπως έχει καθιερωθεί η 11η Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικτυακή παρουσία του 112 ανανεώθηκε, με στόχο να καταστεί περισσότερο φιλική προς τον επισκέπτη και να παρέχει ακόμη μεγαλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τη χρησιμότητα και τις λειτουργίες της Υπηρεσίας, όσον αφορά και στα δύο σκέλη της.

Το 112 βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε κάθε έκτακτη ανάγκη, με μια διπλή οντότητα: Είναι ο ενιαίος αριθμός που μπορούμε να καλούμε δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, όταν χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια (εισερχόμενο σκέλος). Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές (εξερχόμενο σκέλος).

Στο νέο minisite του 112 civilprotection.gov.gr/112 οι πολίτες μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες, συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (FAQ) και ενημερωτικό υλικό για το κάθε σκέλος της Υπηρεσίας. Για ευκολότερη πλοήγηση και καλύτερη κατανόηση, το σχετικό περιεχόμενο φιλοξενείται σε ξεχωριστές ενότητες:

«Πότε & Πώς Καλώ» για το εισερχόμενο σκέλος και «Πότε & Πώς με Ειδοποιεί» για το εξερχόμενο σκέλος

Το minisite του 112 θα παρέχεται σύντομα μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους πολίτες που διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα, ενώ στο περιβάλλον του φιλοξενούνται ήδη οδηγίες προστασίας έναντι κινδύνων και φυσικών καταστροφών μεταφρασμένες σε 9 συνολικά γλώσσες.

Ακόμη, το minisite ακολουθεί τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας του ιστότοπου του Υπουργείου, καθώς η συμπερίληψη και η ισότιμη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως σε έγκυρη πληροφόρηση και σε οδηγίες αυτοπροστασίας αποτελεί τομέα προτεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο υλοποίησε πέρυσι δύο πλήρως προσβάσιμα βίντεο που ενημερώνουν για τη λειτουργία και τη σημασία του 112 σε καταστάσεις και περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Το ενημερωτικό αυτό υλικό μεταφράστηκε πρόσφατα στην Αγγλική γλώσσα και αποδόθηκε σε Διεθνή Νοήματα (σε συνεργασία με το ΕΚΕΔΑΠ και το Συμβούλιο της Ευρώπης) και είναι στο σύνολό του διαθέσιμο στον νέο δικτυακό τόπο του 112.

 

Facebook Comments