Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Στο στούντιο του Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (21/4) ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, επισήμανε πως «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα έχουμε καλά νέα και τότε ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις, ακόμα και αύριο, για νέα μέτρα στήριξης, άμεσα».
Αναλυτικά όσα δήλωσε για τα νέα μέτρα ο Π. Μαρινάκης
«Αύριο έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για το πλεόνασμα. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα έχουμε καλά νέα και εφόσον πράγματι έχουμε καλά νέα, θα έχουμε πολύ σύντομα, δηλαδή ενδεχομένως και αύριο, ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για νέα θετικά μέτρα για την προώθηση.
Αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή. Θεωρώ ότι θα είναι μέτρα τα οποία, όπως και όλα τα προηγούμενα, -χωρίς να σημαίνει ότι θα αποτελούν λύση για όλα τα προβλήματα των πολιτών-, αν το ξαναλέω, επιβεβαιωθούν αυτά τα οποία γράφονται και ακούγονται και διαβάζουμε όλοι, θα είναι μέτρα που θα έχουν και αυτά την αξία τους.
Επειδή δεν έχουμε τελική εικόνα για το πλεόνασμα, δεν έχουν κλειδώσει τα μέτρα. Άρα το να μιλάω επί υποθέσεων θα ήταν λάθος.
Η πλειονότητα των μέτρων που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει μόνιμο χαρακτήρα και μάλιστα δεν είναι επιδόματα τα περισσότερα μέτρα που έχουμε δώσει, τα περισσότερα -είναι και κάποια επιδόματα- και μάλιστα σημαντικά είναι μειώσεις φόρων, αυτή είναι η φιλοσοφία μας.
Κάποιες φορές πρέπει να παίρνεις και κάποιες έκτακτες αποφάσεις και να παίρνεις, να λαμβάνεις έκτακτα μέτρα. Οπότε ,ας κάνουμε λίγη υπομονή.
Και θα θυμίσω ότι, επειδή μιλάμε για υπερπλεόνασμα, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό σύσσωμη η αντιπολίτευση κατακεραύνωνε την κυβέρνηση για τα παραπάνω φορολογικά έσοδα τα οποία είχαμε και καλώς τα είχαμε και μιλούσαν για υπερφορολόγηση».
Το ύψος του πλεονάσματος θα κρίνει τα μέτραΌπως είχε γράψει και το iefimerida στις 17/4/2026, το ακριβές ύψος του πλεονάσματος, το οποίο θα ανακοινωθεί από την Eurostat την Τετάρτη 22 Απριλίου, θα κρίνει τα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέα ανοδική αναθεώρηση με τις εκτιμήσεις να το τοποθετούν κοντά στην περιοχή του 4,8% – 4,9% του ΑΕΠ, επίδοση που υπερβαίνει σημαντικά την τελευταία πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 3,7% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, τις προθέσεις της κυβέρνησης είχε κάνει γνωστές και ο υπουργός Εθνικής Οικονομία, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Σε ερώτηση για το πλεόνασμα, ήταν κατηγορηματικός. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα υπάρξει μια αναθεώρηση προς τα πάνω. Είναι δεδομένο δηλαδή ότι η επίδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος και του συνολικού πλεονάσματος θα είναι καλύτερη από το αναμενόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τη στήριξη των πολιτών, ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης.

