Ερντογάν: «Κρατήσαμε ήπια στάση στα Ίμια – Ζητήσαμε από την Αθήνα να μην υπάρξει καμία κίνηση»

11 mins read

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις απέναντι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η τουρκική πλευρά είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων.

Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει, δηλαδή, την πληροφορία που αποτυπώθηκε σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ πως η Άγκυρα ζήτησε να μην υπάρξει οιαδήποτε κίνηση από την Αθήνα στην περιοχή των Ιμίων, όπως, για παράδειγμα, η ρίψη στεφάνου στην μνήμη των τριών Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους εκεί, την νύχτα της μεγάλης κρίσης, το 1996.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για μια «συγκεκριμένη στάση» της χώρας του, αναφέροντας πως η Τουρκία «δήλωσε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα υπάρξει διαφορετική απάντηση».

Προφανώς, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στην πτήση του πρώην υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και τη ρίψη στεφάνου το 2018. Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν αμφισβητεί για ακόμα μια φορά την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σ.σ. ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την τουρκική ονομασία Καρντάκ). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

Και συμπλήρωσε ότι «Ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά». Κατ’ ουσίαν είπε πως αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα Χουλουσί Ακάρ και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Facebook Comments