ΑρχικήΠολιτικήΈρευνα Κάπα Research για millennials και Generation Ζ: ΝΔ και Μητσοτάκη ψηφίζουν...

Έρευνα Κάπα Research για millennials και Generation Ζ: ΝΔ και Μητσοτάκη ψηφίζουν οι νέοι 17-42 – Υπέρ ΕΕ και ΝΑΤΟ

Τη γενιά των millennials και τη Generation Ζ σκιαγραφεί η νέα έρευνα της Κάπα Research για τις νεότερες γενιές, ενόψει των εκλογών 2023 της 25ης Ιουνίου.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 17-42, καταδεικνύει μια στροφή της νέας γενιάς σε σχέση και με το δημοψήφισμα του 2015 καθώς θεωρούν πλέον ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research για τις ηλικίες 17-42 όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,4%.

To ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 9,3%, το ΚΚΕ καταγράφει 6,6%, η Ελληνική Λύση 3,6%, 2,8% η ΝΙΚΗ, 4,8% η Πλεύση Ελευθερίας, 4,6% το ΜέΡΑ25, ενώ το κόμμα “Σπαρτιάτες”, που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης, σημειώνει ποσοστό 3,8%.

Ανταρσία: 1,7%
Αλλο κόμμα: 2,4%
Λευκό/Ακυρο: 0,6%
Δεν έχω αποφασίσει: 4,1%
Δεν θα ψηφίσω/Δεν απαντώ: 1,7%

Στο ερώτημα “από τα κόμματα που εισήλθαν ή πλησίασαν την είσοδο στη Βουλή στις εκλογές του Μαΐου, ποιος θα θέλατε να αναδειχθεί πρωθυπουργός σε αυτές τις εκλογές;”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 24%.

 

 

Για τις ηλικίες 17-42 οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι: Υγεία, μισθοί-συντάξεις, και παιδεία.

 

 

Στο ερώτημα για τους 10 πιο ανερχόμενους πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας (έως 42 ετών) και ποιους θα ήθελαν να έχουν πιο ενισχυμένο ρόλο, οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Δόμνα Μιχαηλίδου κυριαρχούν στους ψηφοφόρους της.

Στο ίδιο ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ποσοστό 58% κυριαρχούν τα συναισθήματα της ανησυχίας/ανασφάλειας, της λύπης/δυσαρέσκειας και του θυμού/οργής.

“Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση;”. Οι νέοι σε ποσοστό 53% (24% θετική και 29% μάλλον θετική) εκφράζονται θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σχεδόν οι 6 στους 10 πιστεύουν στην Ελλάδα

Σχεδόν οι 6 στους 10 πιστεύουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας καλός τόπος για να ζει κανείς -υποστηρίζει το 55% των ερωτώμενων-, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% στους μεγαλύτερους, 35-42 ετών.

Η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου θα εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους (41%, από 30% το 2021). Από το 74% που θα «έφευγε από την Ελλάδα» το 2010, στο 58% τού «μένω εδώ» το 2023, μπορούμε να μιλάμε πλέον για διακοπή της μεταναστευτικής τάσης και αναχαίτιση του brain drain.

Η αισιοδοξία για το μέλλον των νέων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα φως αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, αφού υποχωρούν οι αρνητικοί δείκτες «στασιμότητα» και «κρίση» και ενισχύονται οι θετικοί δείκτες «ελπίδα» και «ανάπτυξη».

Για να προχωρήσει, ωστόσο, η χώρα χρειάζονται μεγάλες, ριζικές αλλαγές ακόμη και με το κόστος της κοινωνικής αναταραχής σε τομείς που οι ίδιοι οι νέοι θέτουν ως προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση και αφορούν στην κοινωνική πολιτική (Υγεία, Παιδεία, μισθοί/συντάξεις, φόροι) και στην ενίσχυση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.