Η τρίτη ενότητα του ντιμπέιτ των 4 υποψηφίων για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στην στην ΕΡΤ, αφορούσε στην εξωτερική πολιτική.
Σωκράτης Φάμελλος: Πατριωτισμός δεν είναι να βάζεις κόκκινες γραμμές
Η πρώτη ερώτηση ήταν στον Σωκράτη Φάμελλο και αφορούσε στον τρόπο που θα έκανε εξωτερική πολιτική.
«Η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικά συμφέροντα. «Eμείς είχαμε εφαρμόσει μια άλλη εξωτερική πολιτική με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά και έπρεπε αυτό να συνεχιστεί. Η σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά αποδεικνύει το λάθος του, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πατριωτισμός είναι να βάζεις κόκκινες γραμμές».
Στον Νίκο Φαραντούρη τέθηκε ερώτηση για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Πώς θα υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση όταν την χαρακτήριζε δυναμίτη;», διερωτήθηκε και συνέχισε:
«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον 4 χρόνια τώρα. Δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, Αλβανία, Τουρκία, κ.λπ., ευρωπαϊκά, στην ουσία τους. Διολισθαίνουμε σε διμερείς συζητήσεις, αυτό είναι γκολ από τα αποδυτήρια».
«Είσαι στον πυρήνα της ΕΕ, δεν πρέπει να είσαι σιωπηλός, δεν αξιοποιήσαμε την θέση μας. Τραγική αναντιστοιχία, όταν χαρακτηρίζεις δυναμίτη την Συμφωνία των Πρεσπών, πώς θα την υπερασπιστείς».
Γκλέτσος: Λύση στο μεταναστευτικό με πατριωτικό και ανθρωπιστικό τρόπο
Στον Απόστολο Γκλέτσο τέθηκε η ερώτηση πώς θα χειριζόταν το μεταναστευτικό και αν συμφωνεί με τα κλειστά σύνορα.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα και με έναν τρόπο ανθρωπιστικό, αλλά και πατριωτικό και κυρίως ευρωπαϊκό. Θα κοιτάξουμε με έναν τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε να μπορέσουμε στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο βεβαίως θα βρεθεί μπροστά μας, να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση».
Στον Απόστολο Γκλέτσο τέθηκε η ερώτηση εάν επιμένει στη δήλωση για τις ιερόδουλες και τους μετανάστες.
«Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μετανάστες και υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Έρχονται εργάτες νόμιμα για να εργαστούν στη γη. Πρέπει να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητά τους, αλλιώς υπάρχουν ζητήματα, αλλιώς θα το βρεις μπροστά σου».
Στον Παύλο Πολάκη τέθηκε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και εάν συμφωνεί
«Δεν συμφωνούμε με τη ρωσική εισβολή. Θα ήταν σα να αποδεχόμαστε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο! Η χώρα μας πάντα έπαιζε μεσολαβητικό ρόλο και δε γινόταν μέρος του προβλήματος όπως έγινε τώρα. Στείλαμε μέσω Τσεχίας πράγματα στην Ουκρανία και γίναμε μέρος της σύγκρουσης, διασπώντας ιστορικούς δεσμούς με μια σειρά από χώρες και με τη Ρωσία. Δεν πρέπει να στέλνουμε όπλα σαν ΝΑΤΟϊκός μαθητής, μήπως μας ελεήσουν σε κάτι παραπάνω. Η αντίδραση του Ισραήλ έχει ξεπεράσει την έννοια της άμυνας. Εδώ πρέπει να πάρεις θέση».