ΑρχικήΠολιτικήΕσωτερικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Εσωτερικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Από τον Θανάση Χιούση

Νέο μέτωπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανοίγει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και ψηφίζεται την προσεχή Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ήδη, όμως, και ενώ η συζήτηση έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν λείπουν και οι εσωκομματικοί τριγμοί.

Μετά την Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, γίνεται ο δεύτερος βουλευτής που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της θεσμοθέτησης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την θέση του κ. Ανδρουλάκη για το λεγόμενο «Σκανδιναβικό μοντέλο».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Στο Καρφί», άφησε αιχμές για το σκανδιναβικό μοντέλο εκπαίδευσης που αποτελεί τον βασικό άξονα της εναλλακτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε ότι αφορά στα περί Σκανδιναβικού μοντέλου, το άκουσα για πρώτη φορά σε εκδήλωση στο «Κάραβελ». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παίρνει ουσιαστικά αποστάσεις από την απόφαση του κ. Ανδρουλάκη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρά την διακηρυγμένη θέση του κόμματος υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ και χωρίς να έχει προηγηθεί εσωκομματικός διάλογος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καρφώνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ως προς την διαχείριση του ζητήματος, επιμένει στην ανάγκη ανάδειξης της κυβερνησιμότητας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Εγώ το ΠΑΣΟΚ το θέλω κυβερνητικό κόμμα όχι ως «μόνιμη» αντιπολίτευση. Έτσι θα ήθελα να καλέσει τον κ. Πιερρακάκη, να αποδεχθεί τις δικλείδες ασφαλείας προς το δημόσιο συμφέρον, οι οποίες είναι η αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και οι όροι λειτουργίας των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Αν γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους, τότε μπορούμε να το ψηφίσουμε» δήλωσε αφήνοντας την πόρτα της συναίνεσης ανοιχτή.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητεί τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας («αναμένω να συζητήσουμε και εντός Κ.Ο. για να τοποθετηθώ», σημειώνει) και προτείνει, ακόμη και στο παρά πέντε της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, να ξεκινήσει διάλογος του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση προκειμένου το κόμμα του να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Η ένσταση Γιαννακοπούλου
Είχε προηγηθεί η ένσταση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία ήταν η πρώτη που βγήκε δημόσια εκτός κομματικής γραμμής. Σε συνέντευξη της στα Παραπολιτικά είχε δηλώσει πως τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. «Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», ανέφερε επίσης. Παρ ‘όλα αυτά, η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει προβλήματα με τη στάση της, το οποίο μάλλον μεταφράζεται σε αποχή.

Σε προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ
Όπως διαμορφώνεται το παζλ των στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο στο οποίο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν διαφορετική γραμμή σε σχέση με την «επίσημη», όπως αυτή εκφράζεται από τον Πρόεδρο του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως η διαφοροποίηση του ενός τρίτου των βουλευτών στην ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν ήταν η επιθυμητή εικόνα.
Είναι σαφές πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλουν να επαναφέρουν την ομοιογένεια στην εικόνα της παράταξης, ιδιαίτερα σε νομοσχέδια τα οποία έχουν βαρύτητα στο εκλογικό κοινό του κόμματος. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με ό,τι έγινε με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ