ΑρχικήΠολιτική«Έσπασε ο πάγος» Μητσοτάκη-Ερντογάν - Συμφώνησαν σε αποφυγή της έντασης

«Έσπασε ο πάγος» Μητσοτάκη-Ερντογάν – Συμφώνησαν σε αποφυγή της έντασης

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Οι δυο ηγέτες  συμφωνήσαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν ζήτησε τελικά να είναι παρών και ο Ιμπραήμ Καλίν ο εκπρόσωπος της Προεδρίας με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Υπενθυμίζεται ότι Καλίν και Σουρανή ήταν σε ανοικτή γραμμή και πριν την κρίση του καλοκαιριού του 2020 ενώ ήταν οι εκπρόσωποι των δυο χωρών στην πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει η Μέρκελ για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια πρωτοβουλία που είχε ναυαγήσει.

Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει σαφώς διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίστηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να πορεύεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην ξαναδούμε σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020. Και οι δυο χώρες θεωρούν σημαντικό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας προχωρούν όπως και τα ΜΟΕ ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Στη συνεχεία ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στόχος της επαφής ήταν να επιτευχθεί ό,τι απέτυχε να πραγματοποιηθεί στις προηγούμενες δύο συναντήσεις, του Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη και του Δεκεμβρίου 2019 στο Λονδίνο, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Η πρώτη είχε διεξαχθεί σε μέτριο κλίμα, ενώ η δεύτερη σε πραγματικά παγωμένη ατμόσφαιρα, καθώς είχε μόλις προηγηθεί η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Νωρίτερα Τούρκος πρόεδρος νωρίτερα από τις Βρυξέλλες πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.