ΑρχικήΠολιτικήΈτοιμοι για επενδύσεις στην Ελλάδα οι Σαουδάραβες - Τι είπαν στον Μητσοτάκη

Έτοιμοι για επενδύσεις στην Ελλάδα οι Σαουδάραβες – Τι είπαν στον Μητσοτάκη

Οι δυνατότητες επενδύσεων Σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και τα logistics απ’ όπου η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την τεχνογνωσία καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές στις οποίες δεν θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics για την περιοχή. Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια ενώ τον επόμενο μήνα οι Υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας

Υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi: Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικης Αραβίας αλλα και από άλλες χώρες. Τωρα πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν. Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικης Αραβιας και περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφτεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Και πρέπει να προετοιμαστούμε και οι δύο πλευρές για αυτό. Απο την πλευρά σας κ. Πρωθυπουργέ θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες. Να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτο στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, δηλαδή το πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον. Να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και αν μου επιτρέπεται θα εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών.

Πρωθυπουργός: Σας ευχαριστώ για τα καλα σας λόγια. Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι στη Σαουδική Αραβία. Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλα και οικονομικής σημασίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κατι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλα και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα. Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, απο το επίσημο κρατικό Fund να επενδύσει στην Ελλάδα. Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα, όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, και όπως γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα ειναι για τους επενδυτές . Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικους και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στιγμή ειναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μια μακρά ιστορία Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επομένως η στιγμή είναι κατάλληλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία με εσάς, τις ομάδες σας και τις δικές μας ομάδες, να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, με καθε λεπτομέρεια, όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Μαζί μας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, επικεφαλής της Οικονομικής διπλωματίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Γεωργιαδης που είναι ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα, όταν υπάρχουν, οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.


Νωρίτερα

Σήμερα θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία και αύριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρωθυπουργός, με κύριο στόχο του τις επενδύσεις και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές αναμένεται να βγουν ωφελημένες εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.


Η ανάλυση πίσω από τη συνάντηση

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία είναι άκρως ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους.

Μπορεί να είχε κλειστεί πριν την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή, αλλά είναι σημαντική για να ξαναπιάσει η χώρα μας το νήμα με τον αραβικό κόσμο.

Πιο ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η αποστολή από μέρους Ελλάδας μια πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή πολεμικού υλικού και έμψυχου δυναμικού εκτός συνόρων εδώ και χρόνια. Στην αποστολή οπλικών συστημάτων, εν προκειμένω, συμμετέχουν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, ενώ αναμένεται να προστεθεί και η Ιταλία στην εξίσωση. Για την κυβέρνηση, πάντως, η αποστολή των Patriot δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά η συνιστά και ένα νεύμα προς τη Σαουδική Αραβία για την ενεργό στήριξη και των δικών μας εθνικών θέσεων.

Βεβαίως, το μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα επιχειρηματικά deals. Ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει την αταλάντευτη πρόθεσή του η κυβέρνηση να τρέξει με διαδικασίες fast track για την εξομάλυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των χωρών αυτών με την Ελλάδα. Πρακτικά, αυτό που θα πει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι στην Ελλάδα, μεγάλες επενδύσεις θα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, πιο γρήγορους απ’ ό,τι έτρεξε το Ελληνικό επί τόσα χρόνια. Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέλει να είναι ένας καλός προξενητής και να ανοίξει η πόρτα της Σαουδικής Αραβίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά του κατασκευαστικού κλάδου, που συμμετέχουν σε εν εξελίξει ή θέλουν να συμμετάσχουν σε μελλοντικά mega projects εκεί.

Ο εξ απορρήτων


Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα έχει επαφές και συναντήσεις στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών. Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.


Ποιοι βρίσκονται μαζί του

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.