ΑρχικήΠολιτικήEurasia: "Βλέπει" αυτοδυναμία της ΝΔ - Θετικό σήμα για τις αγορές

Eurasia: "Βλέπει" αυτοδυναμία της ΝΔ – Θετικό σήμα για τις αγορές

Λίγες μέρες πριν τις κάλπες δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τα χάσμα με την ΝΔ η οποία συνεχίζει να εκτιμάται ότι θα σημειώσει μία ισχυρή νίκη, αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Eurasia και αυτό θα αποτελέσει ένα άκρως θετικό σήμα για τις αγορές.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πάντως αυτοδυναμία, κατά την άποψη της Eurasia αυτό θα καταλήξει σε κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ή σε νέες εκλογές, κάτι που όπως σημειώνει έχει χαμηλές πιθανότητες.
Σύμφωνα με την Eurasia, μια νέα κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα επικεντρωθεί στη μείωση των φόρων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ θα θέσει ως προτεραιότητα την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς παρά τη δημοσιονομική χαλάρωση.
Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα θεωρηθεί θετική στην αγορά, όπως επισημαίνεται. Πρώτον, η ελληνική οικονομική πολιτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό “ελεγχόμενη” λόγω της συμφωνίας μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ο κ Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως μόλις αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (ΕΝΦΙΑ, φόρος εταιρειών και ΦΠΑ), τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αντίθετα με τη στενότερη εστίαση του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές δαπάνες. Παρόλο που η ΝΔ δεν έχει δημοσιεύσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η ανανεωμένη εστίαση στις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη θα είναι θετική τόσο για τις αγορές όσο και για τους πιστωτές.
Επίσης, οι επενδυτές θα καλωσορίσουν το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την άποψη της Eurasia, ο οποίος σπούδασε στο Χάρβαρντ και έχει μακροχρόνιο υπόβαθρο στην επενδυτική τραπεζική. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για πίεση για δημοσιονομική επέκταση, δεδομένου του αναιμικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, γεγονός που θα δυσκολέψει την Ελλάδα να επιτύχει τους υψηλούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο η κυβέρνηση πιθανότατα θα δώσει προτεραιότητα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους της Ελλάδας και τους “δρακόντειους” δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν θα το πράξει μονομερώς. Επιπλέον, οποιαδήποτε προσπάθεια θα γίνει πιθανότατα μόνο από το 2020 ή αργότερα, προκειμένου πρώτα να οικοδομηθεί καλή πίστη με τους πιστωτές, επιδεικνύοντας πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στην περίπτωση κυβέρνησης συνασπισμού ΝΔ-ΚΙΝΑΛ η Eurasia δεν εκτιμά ότι θα αλλάξουν σημαντικά οι προοπτικές πολιτικής, αν και θα εισάγει κάποια πρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), δεδομένης της μεγαλύτερης εστίασης του ΚΙΝΑΛ στις κοινωνικές δαπάνες και την επιθυμία διαφοροποίησής του από την ΝΔ. Οι επαναληπτικές εκλογές είναι το χειρότερο σενάριο, δεδομένου ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα μπορούσε να κάνει πολύ δύσκολο το σχηματισμό ενός βιώσιμου συνασπισμού και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Διαβάστε περισσότερα στο Marketnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ