Έξι μέτρα για την Κοζάνη προτείνει ο Τσίπρας – Επίσκεψη με Χαρίτση

22 mins read

Δέσμη έξι μέτρων για την άμεση ενίσχυση της οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, που πλήττεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και από την απολιγνιτοποίηση, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι επειδή η Κοζάνη αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας που μπήκε σε κατηγορία επικινδυνότητας 4 και σε lockdown, είναι απαραίτητο να είναι η πρώτη που θα έχει μέτρα οικονομικής στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε αναλυτικά:

1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν πρόβλημα επιβίωσης, είτε επειδή έχουν μείνει άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι (400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος, 200 για κάθε δεύτερο μέλος, 100 για κάθε παιδί) «ώστε μια τετραμελής οικογένεια με 800 ευρώ να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση», όπως είπε.

2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ξαναέκλεισαν. Στις πληγείσες επιχειρήσεις να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό.

3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Επιδότηση του ενοικίου στο 40% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο.

6. Για τους αγρότες, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Ζητάμε να εφαρμοστούν άμεσα αυτά τα 6 μέτρα ως ελάχιστη ένδειξη έγνοιας της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που βρίσκονται για δεύτερη φορά σε lockdown», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις επαφές του με τους δημάρχους της περιοχής, τους φορείς υγείας, τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία. Σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα, που φαίνεται ότι είναι σφοδρότερο από το πρώτο, βρίσκει απροετοίμαστο το ΕΣΥ. «Δεν έχει δικαιολογία γιατί δεν υπήρχε αιφνιδιασμός» σημείωσε. Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Κοζάνης, που έχει έξι κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η περιοχή της Κοζάνης είχε συρροή κρουσμάτων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Τώρα όμως είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και σε lockdown, με τα σχολεία μόνο να λειτουργούν. «Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μετάβασης, χωρίς σχέδιο, από τον λιγνίτη, που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά θα έχουν μια σωρευτική πίεση» είπε.

Στην επίσκεψή του στην Κοζάνη ο Αλ. Τσίπρας συνοδεύεται από τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθό και Αλέξη Χαρίτση. Σε όλες τις επαφές του τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο στο νομό θα τηρηθούν αυστηρά.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης βρίσκεται σήμερα στην έκτη ημέρα του lockdown που επιβλήθηκε από την Πολιτική Προστασία, μετά τη συνεχή άνοδο των περιστατικών κορωνοϊού. Χθες, στο αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων που σημειώθηκε στη χώρα μας, η Κοζάνη κατέγραψε για άλλη μια φορά διψήφιο νούμερο, και πιο συγκεκριμένα 20 κρούσματα από τα οποία μόλις τα 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Facebook Comments