ΑρχικήΠολιτικήΕξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση μεταναστών- «Μπαίνει τάξη στην αταξία,...

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση μεταναστών- «Μπαίνει τάξη στην αταξία, είναι για 30.000 άτομα»

Nέα διαδικασία άδειας διαμονής προβλέπει η ρύθμιση που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με στόχο και την ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού, κυρίως για αγροτικές εργασίες.

Στη ρύθμιση αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο Δημήτρης Καιρίδης. «Κάνουμε τους παράνομους, νόμιμους; Όπως θα έλεγε και ένα πρωτοσέλιδο προβοκατόρικο; Όχι», είπε και συμπλήρωσε: «Δίνουμε απλώς ένα δικαίωμα πρόσβασης σε όσους θέλουν και μπορούν να εργαστούν και δεν δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα». Σύμφωνα με την κυβέρνηση θα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο. «Δεν δίνουμε δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή ιθαγένειας», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας, υποστηρίζει η κυβέρνηση μετά τα δημοσιεύματα για νομιμοποίηση μεταναστών. Όπως εξηγούν με κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία, άδεια διαμονής θα δίνεται ΜΟΝΟΝ σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

 

Σημειώνουν δε ότι η εν λόγω ρύθμιση:

• Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

• Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης.