ΑρχικήΠολιτικήEξοπλιστική «βόμβα» από την Ελλάδα: Αίτημα αγοράς των περίφημων ελικοπτέρων Black Hawk

Eξοπλιστική «βόμβα» από την Ελλάδα: Αίτημα αγοράς των περίφημων ελικοπτέρων Black Hawk

Με στόχο να αντικαταστήσει σταδιακά τα αρκετά γερασμένα Huey της Αεροπορίας Στρατού και τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, η Ελλάδα στρέφει το ενδιαφέρον της στα περίφημα ελικόπτερα των ΗΠΑ, τύπου Black Hawk της Sikorsky.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η Αθήνα απέστειλε στην Ουάσινγκτον επίσημο αίτημα (LoR for LoA) νέων ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk που θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι να αποκτηθούν ως 35 ελικόπτερα για την Αεροπορία Στρατού και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και ότι το αίτημα περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης (option) για ακόμη 14 Black Hawk για την Πολεμική Αεροπορία.

Κόστος 1,2 δισ. ευρώ

Στόχος του ΓΕΕΘΑ ήταν να δεσμευτούν οι θέσεις στη γραμμή παραγωγής ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τα ελικόπτερα στις τιμές που προβλέπει η σύμβαση Multi-Year Χ ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsky που ανήκει στη Lockheed Martin και τον αμερικανικό Στρατό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 31 ελικόπτερα προορίζονται για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς ενώ τα υπόλοιπα 4 θα διατεθούν στη Διεύθυνση Εδικού Πολέμου (ΔΕΠ), ενώ ο προϋπολογισμός φθάνει τα 1,2 δισ. ευρώ.

Το Black Hawk είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί από τακτική μεταφορά στρατευμάτων και ηλεκτρονικό πόλεμο, μέχρι αεροδιακομιδές, αλλά και ως «gunship», όταν εφοδιάζεται με πολυβόλα, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί και με πυραύλους. Το ελικόπτερο πετάει από το 1978 για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφορούν και «stealth» εκδοχές του, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.