ΑρχικήΠολιτικήΦ. Γεννηματά: «Αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο τούτες τις μέρες»

Φ. Γεννηματά: «Αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο τούτες τις μέρες»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε την απουσία συνεννόησης και εθνικής γραμμής στα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στη χώρα μας τούτες τις ώρες».

Όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες «ψηφίσαμε τις συμφωνίες για να υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι σε αυτή την εθνική γραμμή της Τουρκίας. Γιατί εμείς όμως βάζουμε πλάτη για τη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στην χώρα μας για να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Χρειάζονται πράξεις, βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια και αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση το κάνουμε εμείς».

Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εθνική γραμμή και δεν ξέρουμε πού το πάμε» και επιτιθέμενη τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε:

«Δυστυχώς όπως όταν ο κ. Τσίπρας χειριζόταν τη συμφωνία των Πρεσπών έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης, που χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά, δεν δέχτηκαν να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να καταγραφούν οι απόψεις και να αναληφθούν δεσμεύσεις σε μία εθνική γραμμή. Δυστυχώς και τότε δεν υπήρξε εθνική γραμμή και τώρα δεν υπάρχει. Όσο δεν υπάρχει εθνική γραμμή και δεν ξέρουμε πού το πάμε, θα γίνονται πράγματα σκόρπια, χωρίς συνοχή, χωρίς συνέχεια και με αντιφάσεις. Θα δίνουμε παράλληλα χώρο στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία, πράγμα που είναι επικίνδυνα για την χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης με την άρνηση του για να διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή αναλαμβάνει εξ ολόκληρου την ευθύνη για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά, χωρίς να του έχουμε δώσει καμία εξουσιοδότηση».

«Ο πρωθυπουργός τρέχει πίσω από τις εξελίξεις»

Αναφερόμενη και στη στάση της Ε.Ε., υπογράμμισε ότι «λέμε εδώ και πάρα πολύ και για κυρώσεις. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, χρειάζονται κυρώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να πιέσει και όχι να παρακολουθείς τις εξελίξεις. Αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι ο πρωθυπουργός δεν ηγείται, αλλά τρέχει πίσω από εξελίξεις. Το μόνο που έγινε είναι ότι ανακοινώθηκε πως θα έχουμε κάποια στιγμή κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δρα την ώρα που πρέπει και η κυβέρνηση δεν αντιδρά. Μόνο η δική μας ξεκάθαρη θέση θα βάλει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους και όχι να γίνονται όλα κατόπιν εορτής».

Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία είναι απειλή για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα, ωστόσο η Ε.Ε. «καθυστερεί τις αποφάσεις και μόνο ο Μακρόν διαφοροποιεί τη στάση του». 

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μία συνολική εθνική στροφή της Τουρκίας. Είναι μία νέο – οθωμανική πολιτική. Κινούνται προς την αναθεώρηση των συνθηκών και θέλει να πλασαριστεί ως μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη που θα μιλά απ’ ευθείας με τους οργανισμούς και τις μεγάλες δυνάμεις ως δήθεν προστάτης του Ισλάμ. Δεν μπορούμε αν αντιμετωπίζουμε την Τουρκία όπως την προηγούμενη δεκαετία. Αφορά, λοιπόν, το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντιμετώπιση της Τουρκίας».