ΑρχικήΠολιτικήFake news ΣΥΡΙΖΑ για Σκοπιανό και Καραμανλή

Fake news ΣΥΡΙΖΑ για Σκοπιανό και Καραμανλή

Μπροστά στην προεκλογική “κατηφόρα” ο ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζει να επικεντρώσει τα πυρά του στον Κώστα Καραμανλή ο οποίος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια τοποθετήθηκε δημόσια καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι κοινό μυστικό ότι η ενεργή συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού στον δρόμο προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, «ενόχλησαν» την Κουμουνδούρου, η οποία μη έχοντας κάτι να προσάψει στον κ. Καραμανλή «βούτηξε» στα διαβαθμισμένα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» αναφέρεται σε απόρρητη επιστολή – έγγραφο του κ. Καραμανλή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία φέρεται να τάσσεται υπέρ της λύσης του Σκοπιανού, προτείνοντας την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», αμετάφραστη και γραμμένη στη σλαβική γλώσσα. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή, το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αφορά ελληνική πρόταση, αλλά του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αφορά, επιπλέον, μία εποχή (σ.σ. 2005) κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Διευκρινίζουν, επίσης, ότι το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
«Ηταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008», σπεύδουν να προσθέσουν. Και συνεχίζουν: «Μ’ αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Εφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος». Μπορεί να πέρασαν έντεκα χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, αλλά οι Ελληνες ακόμη θυμούνται τους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή. Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους Ελληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».
Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση. Την επόμενη ημέρα ο τότε πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.