Φίλης: «Έχουμε πρόβλημα ελευθεροτυπίας»- Βορίδης: Σύζυγος δικού σας υπουργού ήθελε συλλήψεις»

16 mins read

Πολιτική αντιπαράθεση για την ελευθεροτυπία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εξ’ αφορμής της αεροπειρατείας του λευκορωσικού καθεστώτος Λουκασένκο στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος – ακτιβιστής.

Ο κ. Φίλης είπε αρχικά «στις διεθνείς κατατάξεις έχουμε την ελευθεροτυπία δυστυχώς να πηγαίνει όλο και πιο κάτω. Δηλαδή μια επιδείνωση της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου» και πρόσθεσε «πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα στην ελευθεροτυπία στην Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι «για τώρα μιλάμε, όχι για τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και διαχρονικά υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Έχουμε νεκρό δημοσιογράφο, διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και σταθμών. Οι δημοσιογράφοι είναι στο στόχαστρο όλων των εξουσιών. Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε εδώ και χρόνια να αλλάξει η νομοθεσία περί Τύπου».

Στην συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Φίλη έσπευσε να απαντήσει άμεσα ο κ. Βορίδης.

«Το θεσμικό οπλοστάσιο στην Ελλάδα είναι ισορροπημένο και επαρκές. Βεβαίως υπάρχει ελευθεροτυπία, ελευθερία λόγου, οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν ελεύθερα την δουλειά τους, όμως και αυτοί έχουν κανόνες δεοντολογίας. Ούτε με το πρόσχημα της ελευθεροτυπίας ο καθένας μπορεί να διακινεί ή να λέει ότι θέλει» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Οι δολοφονίες δημοσιογράφων και του αείμνηστου Καραϊβάζ, πρέπει να απασχολήσουν. Όμως αν κάποιος αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα ελευθερίας του τύπου, να δούμε ποια είναι αυτά. Στόχος πρέπει να είναι μια υπεύθυνη και ελεύθερη δημοσιογραφία» πρόσθεσε.

Ο κ. Φίλης επέμεινε, κάνοντας λόγο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπραξε κάτι «ατιμωτικό εις βάρος του τύπου με την λίστα Πέτσα» αλλά και «έχτισε προνομιακή σχέση με μέσα ενημέρωσης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι επιθέσεις στους δημοσιογράφους, αλλά και η εύνοια που δημιουργείται με μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Με την σειρά του απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «Η δική μας η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε αυτόφωρο για να συλλάβει δημοσιογράφους; Η δική μας κυβέρνηση έβαζε συζύγους υπουργών να μιλούν απευθείας με αστυνομικούς για να καθορίζουν ποιοι και πότε θα συλληφθούν; Η δική μας κυβέρνηση ελέγχεται σε προανακριτική γιατί προσπάθησε να φτιάξει φιλικά μέσα ενημέρωσης;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, με τον Νίκο Φίλη να απαντά ότι δεν συνελήφθησαν δημοσιογράφοι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Facebook Comments